Már a google fordító hibája is érzékelteti, milyen hangzású túrára vállalkozott Winfried Langner, a modern világ pörgéséhez szokott szemszögből. A gép németből így fordította magyarra az utazásról szóló cikk egyik mondatát: “Az úgynevezett „traktor-Willi” 81 éves nyugdíjas, alsó-szászországi város Lauenförde fog szopni annak legfeljebb 18 kph traktor Szentpétervárra ebben az időben.”

Minden percünk beosztva, melóból melóba esünk, pár szabad percünk is hajtásnak tűnik, ki tudna öt hónapig ráérősen pöfögni? Ez a modern kor emberének pokoli kínzás lenne, ha egy átlag dugóban már idegesen káromkodunk, és autópályán sem elég a 130 km/óra, hogy bírnánk cérnával egy földúton billegve, alig hússzal?

Mert ennyit tud a szántóföldek melósából világjáróvá lett traktor. A jelenlegi cél Szentpétervár, a táv autóval is eléggé embert próbáló, de a különleges kalandokat kedvelő német öregúr ráér, elcsattog egész nap 1961-es Deutz munkagéppel.

Minden nap 120-130 kilométert tesz meg, az oda-vissza út négy hónapig tart (vagy ötig, nincs céldátum), ha nem történik semmi komoly baj. Mivel a lassú járművel kerülnie kell a gyorsforgalmi utakat, a kacskaringós kirándulás 6000 kilométeren keresztül tart, tehát akad idő megcsodálni a tájat, amíg lépésben pöfög a 15 lóerős gép.

Némi probléma be is következett, Kalinyingrád környékén lerobbant az öreg traktor, kitört a bal kerék. Ebből a szorult helyzetből a helyiek vendégszeretete és a világutazók szerencséje húzta ki hősünket, akit egy helybéli férfi, Vitalij Kuzmin segített ki. Nemcsak a javításban segített, de vendégül látta, és a környéket is megmutatta, bő egy hétig tartott a technikai szünet.

Traktorral indult neki a világnak a 81 éves nyugdíjas 1

Megtörtént a baj, kitört a kerék

A 81 éves német nyugdíjas felesége 2013-ban bekövetkezett halála után indult első hosszú útjára a Robertnek becézett munkagéppel, járt már Mallorca szigetén, Norvégiában, és ha az orosz túra is összejön, akkor legközelebb Dél-Amerikában pöfög majd az öreg páros.Ezt nevezem én aktív nyugdíjas éveknek, a tempó megfontolt, de a kaland garantált.

Traktorral indult neki a világnak a 81 éves nyugdíjas 2

Helyben akadt segítség