A Reuters úgy tudja, a Renault-Nissan Szövetség létrehozott egy új céget, amely a konszernen belül megvalósuló szinergiák után kapna pénzt a cégcsoport három fő vállalatától (Renault, Nissan, Mitsubishi), majd az így befolyt összeget készpénz és részvénycsomagok formájában adná tovább a felső vezetőknek. Állítólag így akarják ösztönözni az igazgatókat arra, hogy minél inkább kihasználják a csoporton belüli összefonódásokat, megosztott kompetenciákat.

A Szövetség szerint a Reuters által idézett dokumentumok nem a cégcsoporttól származnak, ilyen irányú döntések nem születtek, ugyanakkor a továbbiakban nem kívánták kommentálni a híreket.

A konszern első számú embere, a 63 éves Carlos Ghosn 2016-ban 15,6 millió eurót vihetett haza, ám a Renault-ban résztulajdonos francia állam megorrolt rá emiatt, így a vállalat az idei évre 20 százalékkal csökkentette Ghosn mozgóbérét, és tisztázta a bónuszok feltételrendszerét.

Hogy pontosan hogyan alakul Ghosn és a többi felső vezető fizetése, a csütörtöki taggyűlésen kiderül: a részvényesek jogilag kötelező érvényű szavazáson döntenek a konstrukcióról.

Bennfentesek szerint az állítólag kiszivárogtatott bónusztervezet célja az volna, hogy elősegítse a formális egység nélküli szoros együttműködést a három fő vállalat között, miután a francia állam megvétózta a cégek teljes egybeolvasztását.

Állítólag az évente megvalósuló új szinergiák által képviselt érték 8 százaléka kerülne kifizetésre – azaz ha egymilliárd eurót spórol a konszern, 80 millió kerül a bónuszalapba. Az utóbbinak az egyharmada minden esetben a szövetség hat legmagasabb szintű tisztségét viselő szakembereket illeti meg – az már más kérdés, hogy ebből a hat pozícióból jelenleg négyet Carlos Ghosn (nyitóképünkön) tölt be, írja az Automotive News.