Egy-egy ritka külföldi rendszám láttán mindenki felkapja a fejét. Amikor egy autó farán floridai rendszám lóg, akkor önkéntelenül is elkalandozunk. Belegondolunk az útba, amit idáig megtett, vajon miért, hogyan került ide? Ugyanez igaz az egyedi rendszámokra, ki, és miért választotta? Vajon milyen ember?

Természetes kíváncsiság, de fotót már ritkább esetben készítünk, feljegyzést pedig tényleg csak a legfurcsábbak érdemelnek. Igaz, mi nem vagyunk rendszámrajongók. Mert vannak, akiknek bizony ez a kis préselt lemez azonosító a hobbijuk.

A legelső magyar rendszám történetét kutatva bukkantam rá a rendszámmal foglalkozó fórumokra, és egy új dimenzió nyílt előttem. Az Index régi, veteránnak számító fórumán pezseg az élet, szinte minden nap születik pár új bejegyzés a témakörben.

Van, aki a régire, van, aki az újra gerjed

Több alfórum is akad, a magyar rendszámos leírása például elég beszédes: “Minden ami a magyar rendszámokkal kapcsolatos, és nem fér bele a legújabb illetve az egyedi rendszámok topikba. A korábbi másik fórum folytatása.” 

Valódi mély víz a régi rendszámok fóruma: “Ezen a topikcsoporton belül van egy “Legújabb rendszámok” topik, ennek analógiájára úgy gondoltam, össze kellene gyűjteni a legrégebbi 3 betű-3 számos rendszámokat, amik még forgalomban vannak.”

Ennek tagjai a ma forgalomban lévő legrégebbi rendszámokat kutatják, fotózzák, osztják meg egymással. Tehát aki A kezdetű rendszámmal jár, az előbb-utóbb felkerül a gyűjteménybe.

Nem is sejted, de valaki figyeli a rendszámod 1

Még jobban pörög a legújabb rendszámokat listázó topik, ebben most a P kezdetű kombinációkról ömlenek a képek, de aki nem tud fotózni, az is megosztja az észlelést, például így: PFX-181, Kia Sportage ÚJ! rozsda barna – MOST M3 bevezető”

Nem is sejted, de valaki figyeli a rendszámod 2

Innen pedig már csak egy ugrás a rendszámimádók Mekkája, a Platesmania.com, ahol jelenleg több mint 9 millió fotó található rendszámokról, szerte a világból. “A PlatesMania.com a legnagyobb járműrendszámokkal és minden velük kapcsolatos témával (történelem, gyártási technológiák, használat, kiadási statisztikák) foglalkozó internetes projekt.

A projektünk legfőbb eleme egy fotógaléria, ahova a rendszámok és autók rajongói föltölthetik a fotóikat. Itt beszélgethetsz, megoszthatod a benyomásaidat, megvitathatod az autók jellemzőit, a járműtulajdonosok vezetési szokásait, értékelheted a képeket. Galériánkban megkereshetsz egy járművet a rendszáma alapján, azonbam a járművek tulajdonosairól nem lehet információt találni rendszám alapján.”