A hétgyerekes anya három gyereke megfulladt, ezért három rendbeli gyilkosságban és a negyedik gyerek elleni gyilkossági kísérletben mondta ki bűnösnek az ítélőszék.

A 37 éves Akon Guode legkorábban 20 év múlva, vagyis szinte csak teljes büntetésének letöltése után kerülhet feltételesen szabadlábra. Lex Lasry bíró az ítélethirdetéskor azt mondta: csak azért nem szabott ki életfogytiglani büntetést a gyerekgyilkos anyára, mert beismerte bűnösségét. A nő szudáni menekült, így várhatóan azonnal ki is toloncolják majd az országból, ha kiszabadul.

“Érthetetlen, hogy miért tette, amit tett” – mondta a bíró, aki szerint a nő tette kizárólag borzalmas elkeseredésével magyarázható. A nő a szudáni polgárháború elől menekült el, poszttraumás stresszben szenved és depressziós, amire két évtizeden át semmilyen kezelést nem kapott. A bíró kifejtette, hogy a súlyos börtönbüntetés megfelel az elkövetett bűn súlyának, de a nő lelki és elmeállapotát tekintve bizonyos szempontból túl súlyosként is értelmezhető, mert a nő megrázkódtatásai olyan súlyosak voltak, hogy azt sokan el sem tudják képzelni; végig kellett néznie férje meggyilkolását, majd három gyerekével menekült el a mai Dél-Szudán területéről.

Szemtanúk elmondása alapján fel sem merülhet, hogy baleset történt. Guodének három kanyart is be kellett vennie, hogy a vízbe hajthasson, és teljes gázzal száguldott a Wyndhem Vale-i tóba 2015 áprilisában. Az ott lévők arról számoltak be, hogy először azt gondolták, hogy a víz nem elég mély, s az autóban lévők nincsenek életveszélyben, de a négyéves ikreket, Hangert és Maditet, valamint az alig másfél éves Bolt már nem tudták megmenteni. Az ötéves Alualt sikerült kimenteni a vízből.

Közben anyjuk nem messze a vezetőüléstől állt a vízben, “és nem mondott, nem tett semmit”. A gyerekek apja, aki nem élt együtt a nővel és a gyerekekkel, a tárgyaláson szerető és gondoskodó anyaként írta le a gyerekgyilkos nőt.