A világ harmadik legnagyobb autógyártója, az amerikai General Motors tegnap jelentette be, hogy gyári szerelésű abroncsait a jövőben zöld forrásokból kívánja beszerezni.

Többlépcsős folyamat vezet persze odáig, hogy a GM globális tevékenységeiben évente felhasznált 49 millió darab gumiabroncs mindegyike fenntartható forrásból származó, természetes kaucsukból készüljön. Első lépésként ki kell dolgozniuk azt a követelményrendszert, amely beszállítóiktól megköveteli a felelősségteljes működést: az erdőirtás visszaszorítását, az emberi és munkajogok betartását, és persze a megújuló nyersanyagok alkalmazását.

A vállalat és beszállítói – a világ legnagyobb abroncsgyártói – szerint a természetes kaucsuk tulajdonságai nem modellezhetők le teljes mértékben a laboratóriumban, így a szintetikus gumi soha nem lesz olyan kiváló, mint a természetes, ezért arra kell törekedni, hogy a kaucsukot a lehetőségekhez mérten a legzöldebben termeljék ki – az erdőket megkímélve, a helyi  gazdaságokat és közösségeket fejlesztve, átlátható és követhető módon.

A General Motors természetesen nem jótékonyságból áll a zöld gazdaság mellé, valós üzleti hasznot remél a döntéstől. Egyelőre nem tisztázott, mennyibe fog kerülni a környezettudatosan előállított gumiabroncs, ám bíznak benne, hogy az egyébként siralmas állapotban lévő, fertőzésekkel küzdő kaucsukültetvények túlélésének biztosításával növelhetik a világ nyersgumi-termelését, így végső soron akár olcsóbb is lehet a végtermék.