Szégyen a BKK-ra nézve, hogy egy ilyen, végiggondolatlan és tömegközlekedés-ellenes lépést – ki tudja milyen nyomásra – végrehajtottak – idézi az Index Vitézy Dávid írását, amelyet a BKK volt vezetője az Árpád fejedelem útján megszüntetni tervezett buszsávval kapcsolatban.

Jelenleg szinte minden délután két sorban állnak az autók a Zsigmond tér és az Elvis Presley tér között a Margit híd irányába, e mellett szüntetné meg a harmadik sávot a BKK, Ezt jelenleg a buszok és a kerékpárosok használják, de a dugót kicselezve számos autós is végigszáguld rajta szabálytalanul.

komjády

Vitézy szerint a főváros és a BKK és ezzel tömegközlekedők ezreinek életét nehezíti meg és jelentősen lelassítja az itt közlekedő buszokat, idézi az Index a volt vezetőt. Az autósokon csak szavakban segít ez, valójában látszatintézkedés: a Margit hídon ezután se tud több autó átjutni, mint ma. Mivel a szűk keresztmetszet nem ezen az útszakaszon van, a buszsáv megszüntetésével az autósok menetideje nem fog csökkenni, mindössze kicsit beljebb lesz a dugó – mostantól viszont az óbudai lakótelepek felől a metróhoz tartó 9-es és 109-es buszok is állhatnak majd benne utasokkal tele. A 9-es buszok ráadásul átszelik a várost: ha itt a dugóban állnak majd, az Kőbányán, Józsefvárosban és a Belvárosban is érezhető lesz.

Nagy tempóban lépked vissza Budapest az időben – teszi hozzá Vitézy.

A BKK közleménye szerint 2017. április 22-től a II. kerületi Árpád fejedelem útján a Margit körút felé haladó közúti forgalom segítése és a Frankel Leó út tehermentesítése érdekében változik a Zsigmond tér–Árpád fejedelem útja forgalmi rendje a Zsigmond tér és az Üstökös utca között. A szélső forgalmi sávot mostantól az autóbuszokon és a kerékpárosokon kívül az Üstökös utca–Török utca–Margit körút útvonal felé jobbra kanyarodó járművek is használhatják. Ezáltal a Margit körút felé tartó forgalom már a Zsigmond tértől igénybe veheti a jobb szélső sávot. A Margit híd, a Fő utca és az Angelo Rotta rakpart felé közlekedő járművek továbbra is csak a belső két forgalmi sávot használhatják.

Update:

Cikkünk megjelenése után a BKK az alábbi kiegészítések közzétételét kérte szerkesztőségünktől:

Az Árpád fejedelem útján évek óta burkolati jellel engedélyezett az Üstökös utca felé kanyarodók számára a buszsáv igénybevétele a Komjádi Béla utcától. Az elmúlt időszakban egyre gyakrabban alakult ki a buszsávot is érintő torlódás, azonban azt a buszsávon szabálytalanul a Margit híd irányában továbbhaladók okozták és nem azok, akik az Üstökös utcán a Margit körút felé haladtak tovább. Így a forgalmi rend módosítása a Frankel Leó utcát kikerülő forgalmat segíti majd a Frankel Leó utca és az Üstökös utca kereszteződésében is, az Üstökös utcát előnyben részesítő jelzőlámpa-beállítással.

Az Árpád fejedelem útja Üstökös utcai kereszteződésében a jobb oldali szélső sávon a szabálytalanul a Margit híd irányába történő továbbhaladást az eddigi buszsáv helyett annál erősebb – az objektív felelősség körébe tartozó – „Mindkét irányból behajtani tilos, kivéve busz, kerékpár, taxi, motorkerékpár” jelzőtábla kombináció védi ezentúl, így vélhetően jelentősen csökken a szabálytalanul közlekedők s záma.

A forgalmi rend módosításának hatására a Frankel Leó utcában – a Budapest Közút várakozásai szerint – a jelentősen csökkenő forgalom következtében mind a villamos, mind a kerékpáros közlekedés feltételei javulnak majd.

A Budapest Közút a módosítás bevezetését megelőzően különböző beavatkozási lehetőségeket vizsgált, és ezt találta a legcélravezetőbbnek. A Frankel Leó utcai torlódások csökkentésének másik lehetősége a közlekedők számára alternatíva nyújtása nélküli behajtási tilalom elrendelése lett volna. Ezzel szemben a Budapest Közút olyan forgalmi rendet alakított ki, melyben az egyéni közlekedők önként választják a Frankel Leó utcát elkerülő, számukra is kedvezőbb útvonalat. Ennek hatására a Fonódó villamoshálózaton közlekedő szerelvények haladása gyorsulhat, az Üstökös utcai új szabályozás hatékony ellenőrzésének köszönhetően pedig a 9-es busz menetideje sem fog emelkedni.

A beavatkozás hatásait a szakemberek a következő időszakban elemzik, és amennyiben szükséges, további módosításokat végeznek soron kívül.