Április óta igényelhető az új szürke rendszám, amelyet az autók hátuljára szerelhető kerékpárszállítókra találtak ki. Eddig nem láttunk egy valódit sem, ezért levelet küldtünk az illetékeseknek, mutassák meg, pontosan hogyan is néz ki. Megjött a fotó az új rendszámról.

Ahogy azt már tudni lehetett, szürke alapon fehér karakterek díszítik a táblát, amelyről nem hiányzik Magyarország országazonosítója (H) és az uniós zászló sem. A táblát a gépkocsi eredeti betűkaraktereivel gyártják le.

A szürke rendszám igényléséhez az autót és a szállítóeszközt is el kell vinni egy műszaki vizsgára jogosító állomásra, ahol szemrevételezés és fényképezés után kibocsátanak egy műszaki adatlapot. Ezzel a papírral lehet azután az okmányirodában kérni a rendszám kiállítását.

9570 forintba kerül a harmadik rendszám, amely a szemle (1770 Ft), a rendszám (5500 Ft), és a rendszám nyilvántartásba vételének (2300 Ft) díjából áll össze.

Jó tudni, hogy a szürke rendszám nem lehetőség, azaz nem lehet választani, hogy vagy ez vagy az autó eredeti rendszámát szereli át valaki a szállítóra, mert azt a jogszabály nem engedi. „Egyedi azonosító jel meghamisítása” miatt akár még eljárás is indulhat az autós ellen.

Ha elveszik vagy megsemmisül a kerékpárszállító rendszáma, az utángyártása korlátozás nélkül megtörténik, hiszen kicsi az esély a visszaélésre, mivel csak az autó eredeti rendszámaival együtt érvényes.

Különleges kikapcsolódás Budapesten? Kattints ide a tippjeinkért!