Nem sokáig lehetett örülni az április 1-jén életbe lépett jövedékiadó-csökkentés miatti elérhető olcsóbb üzemanyagnak. Öt forinttal emeli a 95-ös benzin és három forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. Az emeléssel a benzin átlagára 359 forintra, a gázolajé pedig 356 forintra nő.

Legutóbb szerdán emelkedett az üzemanyagok ára, a benziné bruttó 5 forinttal, a gázolajé bruttó 4 forinttal.

Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között, hogy hol olcsóbb tankolni hazánkban, ezen a térképen megnézheti.

A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Download.aspx

A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát a nemzetközi tőzsdei árváltozásokból és a forintárfolyam változásából adódó piaci hatásokat alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembevételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 125 Ft/liter, dízel esetében 120,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 1,5 Ft/liter, dízel esetében 1,405 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os áfa jelenti.