Az autósoknak a térségben Magyarországon kell az egyik legalacsonyabb jövedéki adót fizetniük, az április elsejei jövedékiadó-csökkentésnek köszönhetően pedig még olcsóbban lehet tankolni – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Szomszédainkhoz képest pedig ennyivel tankolunk olcsóbban:

Benzin (forint/liter)Gázolaj (forint/liter)
Magyarország349349
Ausztria336317
Szlovénia388356
Horvátország384356
Szerbia360375
Románia332330
Ukrajna267235
Szlovákia362327

Csak Ausztriában, Romániában és Ukrajnában adják olcsóbban a benzin literjét, mint itthon, a gázolaj árával a középmezőnyben vagyunk.

Miután szombat reggeltől csökken az üzemanyagok jövedéki adója, a benzinért 6,35 forinttal, a gázolajért pedig 12,7 forinttal kell kevesebbet fizetni, ha a forgalmazók az adócsökkentés révén megspórolt teljes összeget átengedik az autósoknak. A Brent olaj átlagára 2017. január 1. és március 15. között 50 dollár fölött volt (55,105 dollár volt), ezért a törvény értelmében csökkent az üzemanyagok jövedéki adótartalma.

Az uniós szabályozás a jövedéki adó kapcsán is keretek közé szorítja a magyar döntéshozók lehetőségeit, Magyarország azonban az európai jövedékiadó-emelési trendben egyedi megoldást választott. Az Országgyűlés tavaly úgy döntött, hogy csak akkor emeli a jövedéki adót, ha alacsony a kőolaj világpiaci ára.

A törvény szerint öt forinttal emelkedik a benzin és tízzel a gázolaj adója, ha a világpiacon ötven dollár alá esik a kőolaj ára. A globális árakat negyedévente vizsgálja az adóhivatal. A kőolajárhoz kötöttség miatti, októberi adónöveléssel együtt is Magyarország szedte az egyik legalacsonyabb jövedéki adót a térségben. Az uniós tagországok közül kevesebbet csak Lengyelországban és Bulgáriában számított fel az állam az üzemanyagokra.

A NAV előzetes becslése, és az eddig rendelkezésére álló adatok alapján a jövedéki adómérték és a forgalomváltozás együttes hatásaként októbertől 20,6 milliárd forinttal emelkedtek a kalkulált üzemanyag jövedékiadó-bevételek. Az üzemanyagok magasabb jövedéki adójából befolyt összeg pontos nagysága azért bír kiemelt jelentőséggel, mert állítólag azt a kormány közúthálózat fejlesztésére fordítja.

Nagyon szeretnénk már látni…