Mennyire jellemző egy-egy szemmel látható szabálytalanságtípus a magyar autósokra, tette fel a kérdést gépjárművezetők körében az Automax. A vizsgált témakörök sorában az élen a szemetelés végzett, a hazai sofőrök szerint nagyon gyakori, hogy menet közben szabadulunk meg a hulladéktól, például cigarettacsikktől. Ezután jön a követési távolság figyelmen kívül hagyása, az autópályákon a jobbra tartás bosszantó be nem tartása, illetve az index elfelejtése.

automaxkutatas1-2222A nem reprezentatív kutatás keretében azt is vizsgálták, hogy melyik egyértelműen látható és beazonosítható szabálytalanság a legelfogadhatatlanabb az autósok körében. Itt a piroson való áthajtás végzett az élen, amit a megkülönböztető jelzéssel érkező jármű figyelmen kívül hagyása, illetve az indexelésről való megfeledkezés követett.

automaxkutatas4-2225Nagyjából minden 10. autós belefásult a közlekedési morálba, ezért ha szabálytalansággal szembesül, még akkor sem alkalmaz stresszlevezetőt, ha őt magát a másik autós balesetveszélyes helyzetbe hozza: rezignáltan tudomásul veszi, hogy ez a közlekedés velejárója. Nagy ritkán – körülbelül minden 200. esetben – viszont elszabadulnak az indulatok: a felbosszantott vezető a szabálytalan után iramodik, hogy annak szemébe nézzen, illetve elégtételt vegyen.

automaxkutatas3-2224Az Automax kutatásában inkább már a bennünk élő sztereotípiákra mutat rá az a két toplista, melyek a márkák viszonyában rangsorolták a szabálykövetés, illetve szabálytalanság tényét. A magyar autósok sorrendben a BMW, Audi, Suzuki, Mercedes, illetve Volkswagen márkájú járművek vezetőit gondolják a leginkább szabálytalankodónak, míg szabálykövetés tekintetében a Suzuki, Opel, Volvo, Toyota és Ford végzett az élen.

automaxkutatas2-2223A kutatás során megosztott történetekben sokszor kérdőjelezik meg az autósok a másik járművezető KRESZ-tudását. Éppen ezért nem véletlen, hogy a válaszadók több mint 40 százaléka szerint a sofőröknek javára válna, ha bizonyos időközönként újra kellene vizsgázniuk a KRESZ-ből. Az életre szóló KRESZ-vizsga hívei körében egyébként magasabb a nők, illetve a 40 év alattiak aránya.

Az online felmérésben összesen 2911 gépjármű-tulajdonos vett részt. Az adatfelvételre 2017. március 6. és 2017. március 22. között került sor.

Hogyan hajtogass Suzuki Ignist? A képre kattintva minden kiderül!

img_6966-980x294