A napos, tavaszias idő beköszöntével előkerülnek a motorkerékpárok. Ez számos veszélyt rejt magában, hiszen a motorosoknak vissza kell szokniuk a két kerékre, az autósoknak pedig ­fel kell készülniük a motorkerékpárok újbóli megjelenésére az utakon.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság motoros járőrei is megkezdték a felkészülést a szezonra. Harminchárom rendőrmotort a műszaki szakemberek 2017. március 21-én már alaposan átvizsgáltak. Ellenőrizték többek között a lengéscsillapítót, a fék- és biztonsági berendezést, a gumik profilmélységét és a világító berendezéseket is.

Ezt követően a rendőrök elméleti és gyakorlati képzésen vettek részt Mogyoródon, a Hungaroringen.

A motoros balesetek jellemző okai között vezető helyen áll a sebesség nem megfelelő alkalmazása, de a kanyarodási szabályok megsértése, valamint a figyelmetlenül, szabálytalanul végrehajtott előzés is számos baleset forrása. A biztonságos közlekedés érdekében érdemes betartani a rendőrség által javasolt szabályokat:
– Motorkerékpár vásárlása előtt javasolt figyelembe venni a használat jellegét, a vezetési képességet, a megszerzett rutint.
– Kizárólag a jogszabályi előírásoknak megfelelő, karbantartott, kellően felkészített motorkerékpárral vegyen részt a közúti forgalomban! A jó minőségű gumiabroncsok használata még fontosabb a motorkerékpároknál, mint a gépkocsik esetében.
– Motorkerékpár vezetésekor nagyon fontos a megfelelő fizikai és mentális állapot!
– Mindig használja a passzív védelmi eszközöket! Viseljen megfelelő méretű, optimális védelmet biztosító motorkerékpáros bukósisakot, és használjon motoros védőfelszerelést!
– Mindenkor tartsa meg a közúti közlekedés szabályait!
– Közlekedjen mindenkor óvatosan, figyelmesen és defenzív módon, számítva más közlekedők esetleges hibájára, szabálytalanságára is!
– Ismerje meg motorkerékpárját, legyen tisztában saját képességeivel, és fejlessze tovább vezetéstechnikai ismereteit!
– Legyen mindenkor partner a közlekedésben! Közlekedjen úgy, ahogy azt saját biztonsága érdekében másoktól is elvárja!