Azt követően, hogy 55,105 dollár volt a Brent olaj átlagára 2017. január 1. és március 15. között, a tavaly elfogadott törvény értelmében csökken az üzemanyagok jövedéki adótartalma, így csökken az áruk is.

2016 nyarán hozott egy törvényt a kormány, amely az üzemanyagok adótartalmát a Brent olaj árához kötötte. Ha a kőolaj világpiaci ára 50 dollár vagy az alá csökken, akkor a benzin jövedéki adómértéke literenként 5 forinttal, a gázolajé pedig literenként 10 forinttal nő. Így a benzin adómértéke literenként 125 forint, a gázolajé pedig 120,35 forint lesz. 50 dollár feletti esetben nincs a pluszteher.

Tavaly az első három hónap után 50 dollár alatt volt az ár, így megtörtént az emelés, amely most az említett magasabb olajárak miatt megszűnik, három hónapig.

Április 1-től a benzin jövedéki adója 5, a gázolajé 10 forinttal csökken, így áfával együtt egy 6,3, illetve 12,7 forintos áresés jön majd a kutakon.

 Így áll össze az üzemanyagok ára:

A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát az olajárfolyamok jegyzésárai, a nemzetközi tőzsdei árváltozásokból és a forintárfolyam változásából adódó piaci hatások, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar-, import- és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembevételével alakítja ki.

Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszi ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 125 Ft/liter, dízel esetében 120,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 1,5 Ft/liter, dízel esetében 1,405 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os áfa jelenti.