Akinek mond valamit a ZX Spectrum, jó eséllyel a C5-ösről is hallott már: a mérnöki munkásságáért lovagi címmel kitüntetett Sir Clive Sinclair nemcsak számítógépet, de egy furcsa egyszemélyes városi járművet is tervezett, amely ugyan rettentő jópofa volt, ám ahelyett, hogy kijelölte volna a jövőbe vezető utat, súlyos bukásnak bizonyult: az esős Angliában a fedetlen szerkezet, a forgalomban a veszélyesen csekély magasság tette használhatatlanná a C5-öst.

Most Grant Sinclair, az eredeti feltaláló unokaöccse fejlesztette tovább az eredeti gondolatot. Az Iris elektromos háromkerekű járgány állítólag gyorsabb és biztonságosabb elődjénél, de legfőképpen védelmet nyújt az eső ellen.

Az Iris tervezője gyermekkorában, egy Sinclair C5 nyergében

Az Iris tervezője gyermekkorában, egy Sinclair C5 nyergében

 

Az Iris nagyobb, így végre látszik a visszapillantó tükrökben, sebessége az eredeti 24 km/óra kétszerese, ugyanakkor a modern akkumulátoroknak köszönhetően tömege menetkészen sem nyom többet 55 kilónál.

A 48 voltos Li-Ion akku egy feltöltéssel akár 80 kilométert képes megtenni, amit meghosszabbíthatunk, ha hajlandóak vagyunk pedálozni.

Az Iris nem álom: az év végétől  kapható, az ára háromezer angol font, azaz durván egymillió forint.