Manapság szinte mindenre létezik mobilalkalmazás az ételrendeléstől mozijegyvásárláson át a könyvvásárlásig. És már ezekre is:

1. A papírmatrica nem pálya

Talán a legégetőbb téma jelenleg az autósoknak a matricavásárlás, hiszen január 31-én lejár a 2016-ra vett éves matricák érvényessége.  Szerencsére nem szükséges benzinkúra mennünk ahhoz, hogy beszerezzük a szükséges matricát, sokkal egyszerűbb megoldást kínálnak a mobilalkalmazások, mert gyorsak, kényelmesek és könnyen kezelhetők. Jó példa erre az OTP Mobil által fejlesztett és üzemeltetett Simple alkalmazás, melynek letöltése után már négy egyszerű lépéssel hozzájuthatunk a kívánt matricához.  Az e-Matrica funkcióban csak be kell írni a gépjármű rendszámát, kiválasztani a kívánt matrica típusát, végül a bankkártya adatok megadása után jóvá kell hagynunk a fizetést. A sikeres tranzakcióról visszajelzést kapunk az alkalmazástól és ezt követően azonnal van érvényes matricánk. Ugyanitt bármikor ellenőrizhetjük, meddig érvényes a jogosultságunk. Kész főnyeremény!

2. Addig jár az autós a kútra…

A modellkatalógusokban számos tetszetős adatot látunk az autók fogyasztásáról. Azonban a valóságos utakon, a napi strapában nehéz mérni a jármű tényleges étvágyát. Szerencsére erre számos applikáció áll rendelkezésre, ahol a kocsi átlagfogyasztása, a benzinár és a tankolt mennyiség kombinációjából kiszámolja a költségeket. Ilyen fogyasztásfigyelő app többek között a Spritmonitor, vagy a Gas Manager is.

 3. Találkozó helyett parkolgatás?

Ha már Forma-1-es mennyiségű kört tettünk meg a parkolókban, hogy aztán vércse módjára csapjunk le, ha felszabadul egy hely, nem kell még a parkolóautomata-túrára is beneveznünk, vagy jó pénzt fizetnünk SMS-ben. Ráadásul, ha utóbbi esetben véletlenül elírunk egy karaktert, garantált a büntetés. A pakolásra fordított rengeteg energia csökkenthető, ha a Simple alkalmazásban csak rákoppintunk az előre rögzített rendszámra, jóváhagyjuk a GPS által bemért zónában a parkolást, fizetünk, majd lezárjuk az autót. A folyamat majdnem olyan gyors, mint egy kerékcsere a boxutcában és az app 15 és 5 perccel a parkolás lejárta előtt jelez, így még időben tudunk hosszabbítani, ha szükséges. Mindez kevesebbe került, mintha SMS-ben parkoltunk volna és mindhárom platformra elérhető.

4. Megúszni a büntetést vagy megúszni élve?

Figyelem, a gyorshajtás idén sem menő, a biztonságos vezetés még mindig az! Számtalan olyan okostelefonos alkalmazást találunk, amiben a térkép, forgalomfigyelő és a navigáció mellett traffipax figyelő szolgáltatás is elérhető. Az ismert Google-applikáció mellett hasznos segítséget nyújt a közösségi alapú Waze vagy a Traffi Hunter is. A sebességet viszont soha ne a kamerák miatt csökkentsd, hanem mert hazavárnak!