A Vezess.hu írta meg először, hogy noha a főváros a szmogriadóról szóló közleményeiben százötvenezer forintig terjedő bírsággal riogatott, a szabálysértési törvény valójában nem is tartalmaz ilyet. 15-30 ezer forintra lehet bírságolni a szabálysértőket, ebből a helyszíni bírság összege a 15 ezres érték.

Nem tudni, hogy eddig esetleg csak simán elnézett valaki egy nullát, mindenesetre cikkünk keddi publikálása után a szerda hajnali közleményben egy mondat megváltozott.

Mutatjuk:

Felhívjuk a kötelezettek figyelmét, hogy az érintett gépjárművek használatára vonatkozó korlátozó intézkedés megsértése a vonatkozó jogszabályok alapján szabálysértésnek minősül. A szmogriadó riasztási fokozatának elrendelésekor a gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, az elrendelt korlátozás megszegőivel szemben bírságot szabhat ki.

Kedd hajnalban még így jelent meg ugyanez:

Felhívjuk a kötelezettek figyelmét, hogy az érintett gépjárművek használatára vonatkozó korlátozó intézkedés megsértése a vonatkozó jogszabályok alapján szabálysértésnek minősül. A szmogriadó riasztási fokozatának elrendelésekor a gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, az elrendelt korlátozás megszegőivel szemben – százötvenezer forintig terjedő – bírságot szabhat ki.

A 150 ezres riogatásnak tehát végleg vége. Budapest közigazgatási területén viszont továbbra is tilos olyan gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód: 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.