Habár hivatalosan Vauxhall néven jegyzik, a balkormányos kivitel egyértelművé teszi: a brit rokonsággal való takarózás csak marketingfogás, ez már az Opel Crossland X.

Szintén csak az íróasztali tudorok a megmondhatói annak, miért van szükségük két, csaknem teljesen azonos méretű crossoverre (az újonc 4212 x 1765 x 1590 mm, míg a Mokka X 4275 x 1781 x 1658 mm), bár a válasz leginkább a tetőben rejlik: a divatos, lebegő kialakítású D-oszlop és az akár kontrasztos fényezéssel is kérhető tetőlemez a robusztus karakterjegyek helyett divatos, fiatalos, könnyed autó benyomását kelti.

Ez egyben azzal is jár, hogy a Crossland X vásárlóinak le kell mondaniuk (legalábbis a dolgok jelenlegi állása szerint) az összkerékhajtásról, cserébe a nyártól kapható autó különösen jó variálhatóságot és gazdag infotainment-tartalmakat ígér.

Az Opel (Vauxhall) szakemberei úgy fogalmaznak: míg a Mokka X a Nissan Juke, a Škoda Yeti ellenfele, a Crossland X inkább az emelt hasú családi járgányokkal, a Renault Capturral és a Peugeot 2008-cal szeretne versenyre kelni.

Opel Crossland X

A családbarát jellemzők sorát igényes kialakítású ülésekkel, különösen tágas, 410 literes csomagtartóval (a Mokka X 356 litert tud; az említett konkurensek 455, illetve 410 litert – az állítólagos kategóriaelsőséghez 15 centivel előrébb kell tolni a hátsóüléseket, és máris megvan az 520 liter) és az imént említett, hosszában tologatható hátsó ülésekkel nyitja a Crossland X.

Vezetőtámogatásként 180 fokos panoráma-tolatókamera, parkolóasszisztens, ráfutásra és gyalogosra figyelmeztető, automatikusan vészfékező rendszer, sávelhagyásra és holttérfoglaltságra figyelmeztető berendezések, valamint éberségfelügyelet és jelzőtábla-felismerés szerepel a kínálatban.

Opel Crossland X

A karakteres fényszórók kanyarkövető LED-es egységek, a crossover stílust stilizált fenéklemez-védelem erősíti.

Emellett kapcsolódásban is otthon van a típus, Apple CarPlay és Android Auto funkciókkal felvértezett, akár navigálni is tudó infotainment-rendszerek, vezeték nélküli telefontöltő-aljzat, fedélzeti wifi funkciók érhetők el az akár 8 colos méretben rendlehető érintőképernyőn keresztül.

A motorkínálatról egyelőre nem beszél a cég, de lesznek benzines és dízelmotorok, kézi és automata váltók. Hibrid vagy más villamosított opcióról nincs szó.

Opel Crossland X

A Crossland X és a Mokka X még idén nagytesót kap, érkezik a kompakt Grandland X.