“December első felére tehető a P betűvel kezdődő sorozat érkezése” – válaszolt kérdésünkre néhány hónapja Szabó Zsolt, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) főosztályvezetője.

Kisebb meglepetésre az N után nem az ábécé szerinti O betű jön. „Azért nem lehet O karakterrel kezdeni, mert összetéveszthető a Q és a 0 (nulla) karakterekkel (Pl.: OOQ-011)” – szól a hivatalos indoklás. Ha valaki egyedi rendszámot rendel, akkor állítólag mégis kérhet hasonló kombinációt.

Ma reggel pedig munkatársunk, Hraschek Dávid, az Autó Magazin művészeti vezetője, lefotózta az egyik első P betűvel kezdődő rendszámot.

image003

Valószínűleg taxi lehetett a Toyota, csak a tulaj még nem szedte le a sárga fóliát

Az elmúlt másfél évtizedben egyik betű sem futott ki ennyire gyorsan, mint az N, különösen az N előtt közvetlenül használt M és L betűkkel összevetve feltűnő a mindössze egy és háromnegyed évnyi használat. A válság tépázta L-t négy évnél is hosszabb ideig adták, az utána következő M betűt az immár éledező, de a 2008 előttinél azért még szerényebb járműpiac 3,5 évig tartotta életben.

Kíváncsiak vagyunk, a P betű meddig fog kitartani.

Ezt az Audi A6 3.0 TDI S-line-t pedig Csepreghy Dani kolléga fotózta. Szintén P betűs rendszám:

15877751_1286363524719982_2105714700_o

 – Nagy változás a hazai jogosítványoknál, részletekről itt olvashatsz –

Áprilistól újabb rendszám megjelenése várható, amely ezúttal nem a karakterben, hanem a színben hoz majd újdonságot. A fehér, a kék, a sárga és zöld táblákat követi majd a szürke rendszám, amelyet a vontatóhorogra szerelt kerékpárszállítókon alkalmazhatnak majd az autósok. A rendszámtáblát 5500 forintért lehet majd kiváltani.