A nagyobb gyerek az ütközés következtében csaknem 20 métert repült, testvérét a mentők a helyszínen még újraélesztették, de két nappal később a kórházban belehalt sérüléseibe – írta a Velvet. A sofőr ellen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult eljárás.

A testvérek biciklivel akartak átkelni a Noszlopy út és a Völgyi út kereszteződésében, de a szemtanúk és az igazságügyi műszaki szakvélemény szerint a gyerekek az “Állj! Elsőbbségadás kötelező” közúti közlekedési táblánál nem álltak meg, a Noszlopy utcára pedig körültekintés nélkül hajtottak ki közvetlenül egymás után anélkül, hogy elsőbbséget adtak volna az autónak.

A szakvélemény szerint a lányok 8-10 km/h-s sebességgel kanyarodtak ki, amikor a Honda 48-53 km/h sebességgel elsodorta a gyerekeket azon az úton, ahol egyébként 40 km/h-s sebességkorlátozás él.

Az ügyészség szerint a sofőr azzal, hogy túllépte a megengedett sebességet, szabályt ugyan sértett, de a szakértő szerint akkor is elütötte volna a gyerekeket, ha normál tempóban halad.

Az ügyészség szerint a gyanúsított KRESZ-szabályszegése (a sebességkorlátozás túllépése) nem állt összefüggésben a halálos eredménnyel, ezért terhére a halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége nem volt megállapítható, a nyomozást megszüntették.

Bár a határozat ellen a gyerekek édesanyja panasszal élt, a Veszprém Megyei Főügyészség elutasította a beadványt. A baleset után a gázoló nő SMS-ben azt írta a lányok szüleinek, hogy szüntelen imádkozik a gyerekekért, különösen az életveszélyben fekvő kislányért. Az elhunyt 9 éves gyerek szerveit a család transzplantációra ajánlotta fel.

Forrás: Velvet
Kapcsolódó címkék: baleset