A héten már beszámoltunk arról, hogy a Waymo 100 darab hibrid Pacifica buszlimuzint kapott a Chryslertől, amelyeket a cég teljes autonóm közlekedést célzó fejlesztési programjában használnak majd tesztautóként.

Most pedig a Hondával kötött szerződést a Google társvállalata, az Alphabet-csoport autonóm mobilitási szakértője. Egyelőre műszaki célú együttműködésről beszélnek, ami akár a tesztautóflotta biztosításán túlmutató tevékenységeket – érzékelők fejlesztése és integrálása stb. – is jelenthet, amelynek kapcsán mérnökcserékre is számítunk a két vállalat között.

Kezdetben mindenesetre a négy észak-amerikai városban zajló, közúti tesztekben fognak részt venni a már meglévő technológiákkal felvértezett, közelebbről nem meghatározott Honda-típusok. Mivel az autonóm közlekedésben előnyt jelent az elektromos hajtás, plug-in hibrid járművek volnának ideálisak erre a célra, de a Honda hidrogénüzemű szedánja, a Clarity (képünkön) is ideális befogadó eszköz volna.

A Honda valamikor 2020 környékére szeretné megvalósítani saját autonóm mobilitású járműveit; a cég belső kutatásait nem kiváltja, hanem kiegészíti a Waymóval most kötött megállapodás.