A Ford ezzel a módszerrel teszteli, hogy a valenciai üzemben gyártott új autók megfelelnek-e a vállalat szigorú minőségi előírásainak.

A márka közleménye szerint az iparágban a Ford alkalmazza először azt a vizuális ellenőrző rendszert, amely lefényképezi, ellenőrzi és nyomon követi az üzemben évente készített 400 ezer személyautó és haszongépjármű, valamint 330 ezer motor minden egyes alkatrészét. Az úgynevezett gonosz manó tesztek praktikus megoldást jelentenek az új gyártási eljárás hibátlan működésének ellenőrzésére.

A vizuális ellenőrző rendszer gondoskodik arról, hogy minden autóba pontosan a hozzá való, hibátlan alkatrészek kerüljenek, kéthetente több mind egymilliárd fotót készít. Ezek segítségével összetett, 3150 képből álló digitális fotó is készül, amelynek segítségével a mérnökök azonnal, már a szerelőszalagon felfedezhetik az esetleges eltéréseket.

Valenciában a rendszer már többféle hibás alkatrészt is felfedezett – rossz motoralkatrészt, nem oda illő kormánykereket, sőt műszerfalat is. A Ford az összeszerelési folyamat mind a 34 állomásán bevezeti a gonosz manó tesztet, és idővel világszerte meghonosítja majd ezt a vizsgálatot gyártási folyamataiban.

Bestcars