A Toyota elsősorban autóról híres, de sok más üzletágban, így hajóknál is érdekelt.  Nemrég bemutatta új modelljét, a Ponam-28V1-et, amely egy prémium sporthajó. Testvéreihez hasonlóan a neve utal a méretére, azaz 28 láb, 9,14 méter hosszú.

Ha már Toyota, nem hiányzik a hibrid technológia, bár egész mást takar, mint az autóknál, nem a hajtásláncra, hanem a hajótestre vonatkozik, amely három anyag (üvegszál erősítésű műanyag, alumínium és karbonszál) kombinációjából épül fel. Motorja 3,0 literes, soros négyhengeres, közvetlen üzemanyag-befecskendezéses dízelmotor, ami eredetileg a Land Cruiser Prado kínálatában szerepelt.

A hajó további különlegessége, az autóiparban használatos technológiákra épülő vezetősegítő berendezés megállás után automatikusan tartja a hajó pozícióját és irányát. Ez a megoldás most először jelenik meg egymotoros kivitelben a 28 lábas hajóosztályban. A rendszer érzékeli a szélirányt és az áramlást, és ennek figyelembevételével tartja a hajó pozícióját, így az utasok szabadabban átadhatják magukat kedvenc vízi időtöltéseiknek, például a tengeri horgászatnak.

Toyota_Ponam_7

Persze a különlegességnek megvan az ára, japánban 19 200 000 jent, azaz közel 52 millió forintot kérnek érte.