Nagyságrendekkel nőtt a kereslet a Tesla termékei iránt, és így az évtizedben másodszor (!) sikerült pozitív egyenleggel zárniuk a negyedévet. Míg tavaly ilyenkor 293 millió dolláros veszteséget könyvelhettek el, idén 21,9 milliós pluszt értek el.

A 145 százalékos forgalomnövekedés (2,3 milliárd dollár) rácáfolt az elemzőkre, a Tesla pedig szokásához híven ismét optimista közleményeket adott ki: miközben a harmadik negyedév 25 ezer darab körüli értékesítése 37 százalékkal haladta meg a második negyedévit, és lenyűgöző 92 százalékkal a 2015. harmadik negyedévét, októbertől decemberig változatlanul erős eladásokkal számolnak, a cél a második féléves 50 ezer autó.

Nehezíti a terv megvalósítását, hogy az ígéretes Model X (alighanem a szárnyas ajtó körüli problémák miatt) jóval lassabban rajtol a piacon, mint remélték, eddig nem egészen 9000 példányban kelt el a szabadidőjármű. Sokat várnak ugyanakkor az egy év múlva piacra lépő, középkategóriás Model 3-tól. Ez utóbbira több százezer előzetes megrendelés érkezett, ám hogy ezeket időben teljesíteni lehessen, gyárbővítésre volt szükség. Emellett egy vadonatúj akkugyárat is épít a Tesla.

A cél – ezt le sem merjük írni – 2018-ra a félmilliós éves darabszám, ami tízszerese a 2015-ösnek, 2020-ra pedig már egymilliónál szeretne tartani Elon Musk vállalata.