Az alábbi KRESZ-szabály 2014 szeptemberében lépett életbe, de sokan nincsenek vele tisztában, hogy amennyiben figyelmen kívül hagyják, az súlyos tízezrekbe kerülhet.

Ezekről a táblákról van szó, a rendelet pedig a kép alatt olvasható:

(a fotó csupán illusztráció, ami azt mutatja, hogy az összes ilyen táblára vonatkozik a rendelet, nem csak erre, ami néhány olvasónk szerint Orosházán található)

tablanagy4 (1)

Ha a képen látható jelzőtábla alatt kiegészítő jelzőtábla alkalmazásával távolságot jelöltek meg, akkor az így megjelölt útszakaszon – ha a közúti jelzésekből más nem következik – legfeljebb 30 km/óra sebességgel szabad közlekedni.

Ilyen táblákkal legtöbbször iskolák, óvodák, bölcsődék és buszmegállók környékén találkozhatunk, és ha nem tartjuk be a 30 km/órás sebességet, csúnyán felülhetünk arra a bizonyos rollerre ha a tábla után traffipaxba szaladunk.

Oké, de mennyi a bünti?

Ha 30 a megengedett legnagyobb sebesség, akkor 50 km/órával haladva 30 000 forintos büntetésre számíthatunk, ha bemértek, de amennyiben ötven helyett 55-65-tel megyünk, akkor már 45 000 forintos csekket kapunk. Oké, szélsőséges eset, de ha például egy ilyen helyen 100 km/óra felett száguldozik valaki, az 300 000-es bírsággal számoljon.

A természetvédelmi területen való autózás is sokba kerülhet!

Van még egy szabály, amiről sokan még csak nem is hallottak, ez pedig a természetvédelmi bírság kiszabásával kapcsolatos. Ha például a pároddal épp autókázás közben jön meg a kedvetek egy laza menetre, és gyorsan kerestek egy eldugott helyet, ezt mindenképp jó, ha tudjátok, különben drága lesz a pásztoróra.

A védett természeti területeken szakterületi jogszabályok alapján tilos, illetve engedélyhez kötött a járművel történő közlekedés.

Mennyi a büntetés?

A közigazgatási bírsággal sújtandó közlekedési szabályszegések köréről, az e tevékenységekre vonatkozó rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összege a következő:

bünti

Részletek ITT

A védett természeti területek interaktív térképe bárki számára elérhető a Természetvédelmi Információs Rendszer weboldalán.

Fontos tudnivaló még az is, hogy az erdőtörvény alapján erdőterületen (a természetvédelmi oltalomtól függetlenül) kerékpározni és lovagolni, motorral, illetőleg gépkocsival közlekedni csak az arra kijelölt úton szabad, amit a az erdőgazdálkodó javaslata alapján vagy harmadik fél kezdeményezésére az erdőgazdálkodó egyetértésével az erdészeti hatóság jelöl ki – forrás.

Persze nem ezekből van a legtöbb bevétele az államnak, hanem a gyorshajtásból, erről itt olvashat bővebben.