A legtöbben orosznak gondolják, pedig a lettországi Rigában működik a Dartz extrémautó-építő vállalkozás. Bocsánatos tévedés, hiszen a dollárban is hétszámjegyű vételáron kínált luxusszörnyek felvevőpiacát maga a gyártó is az afrikai diktátorokban és az orosz oligarchákban határozza meg.

A Dartz legújabb terméke a Black Shark, azaz fekete cápa – a név a Kamov KA-50 harci helikopter előtt tiszteleg –, amely valamivel kevésbé emlékeztet a Hummerre, mint elődei, viszont attól, hogy lekerekítették sarkait, és Evoque-lámpákat szereltek rá, szépnek még mindig nem neveznénk.

Incredible-Helicopter-KA-50-“Black-Shark”

Az autóból mindössze tíz darab készül, ebből öt Kínának, a maradék meg a világ többi részére. A Mercedes GLS AMG 63 alapjaira épülő szörnyet teljes egészében az ügyfél kívánságai szerint állítják össze – emlékezetes munkájuk a bálnafitymából varrott váltókarszoknya –, és már elkezdték begyűjteni azt a pár tucat aligátort, ráját és egyéb szerencsétlen állatot, akiknek a lenyúzott bőréből a tíz Black Shark és testvérmodellje, a Black Alligator (ebből ötvenet gyártanak) felöltözhet.

dartz black shark 3

Az egyik ügyfél egészen konkrét kéréssel állt elő: az autó kormányának nem csak az ívét változtatták meg, nem csupán krokóbőrbe borították az egészet, hanem aranyat és drágaköveket ragadtak, és abból alkottak valami gyomorforgatót.

A Mercedes-volánon lévő gombokat színaranyból formálták meg (tehát nem aranyozott műanyagot látunk), az embléma helyét fehérarany lemez foglalja el, amibe 292 darab fekete gyémántot, valamint két rubint ágyaztak be. A kormánykerék bekerülési összege 30 ezer euró, azaz több mint 9 millió forint – vajon mennyit fog fizetni az ügyfél a világ legízléstelenebb volánját markolja?

dartz black shark 5dartz black shark 4dartz black shark 2