A Mol által augusztus óta üzemeltetett és a következő egy évben átalakítandó Agip-kutakon október eleje óta már nem lehet E85-ös üzemanyagot tankolni. A 173 töltőállomásból álló lánc volt a bioetanol-alapú üzemanyag legnagyobb hazai forgalmazója, az Eni Hungária Zrt. akvizíciója után viszont a Mol nem folytatja a termék értékesítését – írta a Magyar Idők.

Látta a legújabb rendőrbakit? Cikk itt!

Az E85 nem része a Mol üzemanyag-portfóliójának – írta a cég a lapnak. Hozzátették, a termék iránti kereslet rendkívül speciális és évek óta folyamatosan csökken, ez az üzemanyagfajta rendeltetésszerűen csak kevés autóban használható.

A kereslet csökkenését alátámasztja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal statisztikája. Idén júniusban összesen mintegy 40 ezer liter bioetanolt tankoltak az autósok, míg az üzemanyag fénykorában, 2010 júliusában a 4,42 millió litert is elérte a forgalma.

Hat évvel ezelőtt összesen 36 millió liter fogyott az E85-ből. Vélhetően az elhanyagolható mértékű értékesítés miatt állította le a közelmúltban a szabadegyházi Hungrana Kft. is a bioetanol gyártását. A lap megkeresésére nem rea­gáló társaság az Agip-hálózat mellett az Oil! és az AVIA kútjait is ellátta.

Az üzemanyag népszerűségének hanyatlását a termék jövedéki adójának emelése indította el 2011 végén. Akkortól literenként 90 forinttal nőtt a bioetanol ára, így erősen csökkent a termék versenyképessége a benzinnel szemben. Emellett időközben nagyot zuhant a hagyományos üzemanyagok ára, ma már elhanyagolható a két termék közti árkülönbség.

Ha egy budapesti autós most etanolt szeretne tankolni, Dunabogdányra, Hévízgyörkre, Dunavarsányba vagy Szigetszentmiklósra kell ellátogatnia a Holtankoljak.hu tanúsága szerint. Országosan már csak mintegy negyven darab E85-öt forgalmazó kút maradt.