Néhány napja egy ismerősömet megbírságolták Budafokon, a Tüdőgondozó mellett, mert beállt a rokkantaknak fenntartott helyre. Az 50 ezres bírság fájó dolog (több, mint amennyit valaki ittas vezetésért kaphat), de sajnos jogos, hiszen figyelmetlen volt és nem vette észre a táblát, a felfestés pedig már teljesen lekopott. Ma éppen nekem is erre volt dolgom és megdöbbenve tapasztaltam, hogy a budafoki közteresek csak másokkal szemben várják el a jogkövető magatartást.

Délelőtt hajtottam be autóval a Városház térre azzal a nem titkolt céllal, hogy szabályos parkolási lehetőséget keressek. Erre egyébként bőven van lehetőség a budafoki városháza előtti területen, hiszen hatalmas, lebetonozott, ingyenes parkoló áll rendelkezésre. Ez ma reggel egyébként közepesen volt tele, pillanatok alatt találtam egy helyet.

bunko_parkolas_

Jobb (és bal) kéz felől a Mária Terézia utca folytatása található, mely ugyancsak kétirányú utca.

A művelet előtt azonban épp egy szabálytalanul parkoló közteres Škoda Roomstert kellett kikerülni. A lenti fotón jól látható, hogy egy olyan kereszteződésről van szó, ahol kétirányú utak keresztezik egymást, ergo a Városház téri villamosvégállomás felől jövőknek a jobbkéz-szabály alapján automatikusan elsőbbséget kellene adniuk azoknak, akik jobbról érkeznek. Ez a közteres kocsi miatt gyakorlatilag lehetetlen, hiszen ki kell kerülni, amivel mind a jobbról, mind pedig a balról érkezők kanyarodását akadályozhatja.

Békésen parkol a Budafoki Közterület-felügyelet Škoda Roomsterje. Jobbra tőle egyébként garázs kijárók vannak, tehát a sofőr azért figyelt arra, hogy a munkaadóval ne akasszon bajszot.

Békésen parkol a Budafoki Közterület-felügyelet Škoda Roomsterje. Jobbra tőle egyébként garázs kijárók vannak, tehát a sofőr azért figyelt arra, hogy a munkaadóval ne akasszon bajszot.

A közteres munkatársak valószínűleg úgy gondolták, hogy most az egyszer belefér, de ilyen alapon ugyebár nem lehet parkolni. A KRESZ 40. § (5) bekezdés d) pontja szerint a “megállás útkereszteződésben és az úttestek széleinek metszéspontjától számított 5 méter távolságon belül” minimum 15 ezer, legfeljebb 30 ezer forintos bírsággal büntethető. A fenti fotón persze nem egyedül ők parkolnak szabálytalanul, de ez akkor sem mentség.

A legviccesebb momentum, hogy a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságának honlapján a közteresek feladatai között szerepel “a lakosságot leginkább irritáló közterületi jogsértések megelőzése, megakadályozása, megszüntetése”. Végezetül nem tudok már mit hozzátenni, csak azt, hogy szeretnék egy olyan országban élni, ahol mindenkire egyforma szabályok vonatkoznak.