Az árverésen az amerikai hadsereg egy Sherman-páncélosa 364 ezer euróért (112 millió forint) talált gazdára, egy másik, 1944-es gyártású, szintén amerikai páncélost 311 ezer euróért (95,6 millió forint) vitt el egy vevő – közölte az Artcurial aukciósház.

A második világháborús gyűjtemény eddig a catzi normandiai harckocsimúzeumban (Normandy Tank Museum) állt, közel a normandiai partokhoz, ahol a náci Németország elleni szövetséges erők 1944-ben partra szálltak.

A múzeumot Patrick Nerrant nyitotta 2013-ban, most azonban pénzügyi okok miatt be kellett zárni. Az árverésen több mint ezer nézelődő és licitáló vett részt. A páncélosok mellett második világháborús teherautókra, katonai terepjárókra, motorkerékpárokra és légvédelmi eszközökre, de egyenruhákra, katonai ládákra és acélsisakokra is lehetett licitálni.

Meglepően magas áron kelt el a német Wehrmacht egy oldalkocsis BMW-motorbiciklije, 169 ezer eurót (52 millió forint) adtak érte, pedig előzetesen csak 35-45 ezer euróra becsülték.

“Mindenekelőtt a német termékeket keresték” – magyarázta Pavel Löfflek, a prágai hadtörténeti intézet munkatársa.

Legnagyobb vásárlókedvük az amerikai licitálóknak volt, ők vették meg a legdrágább holmik nagy részét. Sok licitáló érkezett Kelet-Európából, Nagy-Britanniából, Svájcból és a Közel-Keletről – olvasható az aukciósház közleményében.