Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy bizonyos árszint alatt literenként 5-10 forinttal többet kell befizetni utánuk az állam kasszájába.

Az adóemelés egész pontosan akkor lép érvénybe, ha a Brent nyersolaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár alá süllyed, ekkor a benzin és a petróleum esetében az adó literenként 5, a gázolajé literenként 10 forinttal emelkedhet.

Ha azonban 50 dollár fölé emelkedik a világpiaci ár, az adómértékek visszaállnak a korábbi szintre. A változások negyedévente lépnek hatályba, a negyedév utolsó napjának világpiaci ára alapján.

Jelenleg a Brent világpiaci ára hordónként 49 dollár. Augusztus közepén pár napig járt 50 fölött az értéke, de azt megelőzően legutóbb tavaly októberben volt ilyen magas az ára.

A változtatás a tavaszi adócsomagban volt benne, de akkor még január 1. volt a bevezetés céldátuma.

A pontos rendelkezés szerint az új rendelkezés hatályba lépését követő első negyedév a negyedik negyedév lesz. Így a NAV július 1-jétől szeptember 15-ig figyeli a Brent-jegyzésárakat, és ugyanezen napokon a harmadik havi szállítású Brent-jegyzésárakat. Majd az átlagértéket legkésőbb szeptember 22-ig közzéteszi a honlapján. Ha ez az érték 50 dollár vagy az alatti érték lesz, akkor emelkednek az adómértékek a negyedik negyedévre (október 1-jén). Ha az érték 50 dollár felett lesz, akkor változatlanok maradnak az adómértékek. Majd ezt a procedúrát negyedévente meg kell ismételni.

Forrás: Index
Kapcsolódó címkék: Adó benzin gázolaj üzemanyag