Merthyr Tydfil egykor Wales legnagyobb városa volt, 60 ezer lakosával ma is jelentős településnek számít. Itt jutott eszébe a 21 éves John Grahamnek, hogy takarékoskodni kellene az üzemanyaggal, ezért kilökte a váltót üresbe, és így, az autót csak fékkel lassítva gurult le egy dombról. A lejtő alján két éles kanyar várta a kocsit; a másodikat már nem sikerült bevenni: a jármű megpattant egy járdaszegélyen, és nekirepült egy villanyoszlopnak.

A kocsiban öten ültek, mind hasonló korú fiatalemberek, akik éppen egy gyorsétteremből tartottak hazafelé. A sofőr és egy barátja könnyebb sérüléseket szenvedtek, ketten a helyszínen életüket vesztették, egy harmadik fiatalember a kórházba szállítást követően hunyt el.

A tavaly októberi baleset ügyében a héten hozott döntést a bíróság. A sofőr, aki a gondatlanság vádját elismerte, ám a veszélyeztetés vádjában nem vallotta magát felelősnek, 10 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott, jogosítványát három évre bevonták.

A történeteket még tragikusabbá teszi, hogy teljesen értelmetlenül haltak meg a fiúk: üresbe tett váltóval, járó motorral ugyanis nem lehet üzemanyagot spórolni. Ha ellenben a sebességváltót fokozatban hagyja, és felengedi a gázt, a motor tolóüzemben működik, a befecskendezés leáll, egy csepp üzemanyag sem kerül az égéstérbe, ellenben a motorfék hatásosan segítette volna a vezetőt abban, hogy kontrollálja autója sebességét.