2016 első félévében Magyarországon 24,1 százalékkal nőtt az újonnan üzembe helyezett személygépkocsik száma az egy évvel korábbihoz képest (45 959 db vs 37 023 db). A növekedés kedvező hatással lehet a casco-biztosítások piacára is – hívja fel rá a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Az újautó-eladás közvetlen hatással van a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések számára, de jótékony hatással lehet a casco-piacra is. Az új járművek növekedésével párhuzamosan jellemzően emelkedik a finanszírozott személyautók száma is, ami viszont felfelé húzhatja a casco-piacot.

A MABISZ tavalyi adatai szerint a kötelező biztosítások mellett a casco száma is bővülést mutatott. 2015-ben 821 ezer darabra nőtt a 2014-es 812 ezerről a szerződések száma. Az elmúlt évben tapasztalt növekedés ellenére igen komoly az elmaradás ezen a piacon: Magyarországon a járművek kevesebb, mint 18 százaléka rendelkezik casco-biztosítással. Azaz, mindössze minden hatodik járműre kötöttek cascót, s a szerződések között sok a limitált kockázati kört lefedő rész-casco is.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy ebben szerepe lehet annak, hogy a hazai autópark átlagéletkora a 2008-as 10,4 évről 2015-re 13,7 évre romlott. Idősebb autóra rosszabb feltételekkel vagy nem is lehet cascót kötni, illetve az értéke miatt nem is éri meg.