Továbbra árcsökkenés tapasztalható majd a hazai töltőállomásokon, derült ki a GKI Energiakutató Kft. közleményéből. Itthon, az üzemanyagok árát alapvetően két tényező befolyásolja, az egyik az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása, a másik pedig a forint-dollár árfolyamának alakulása. Ezek alapján jövő héttől olcsóbban tankolhatunk.

A Reuters adatközlése alapján a július 11 – július 15-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 2,4%-kal lett olcsóbb, a gázolaj ára 2,5%-kal csökkent. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,4 százalékkal erősödött a dollárhoz viszonyítva. A heti átlagos piaci ár- és árfolyam-változások alapján július 18-én, hétfőn 3 forintos benzin és 3-5 forint közötti dízel árcsökkentést jelenthetnek be, ennek értelmében a benzin ára 329 forint/liter körüli szinten változhat, a gázolajé 335 forint körüli szinten.

kep3_2016_07_16A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát a tőzsdei árváltozásokból és a forintárfolyam változásából adódó piaci  hatások alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat , hiszen az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő. Együttesen azonban megállapítható, hogy az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó – benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter – , illetve a készletezési díj – benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter – fix tételek, valamint ezek összességére kivetett 27%-os ÁFA jelenti.