Egyre több a manipulált kilométerórás használtautó a piacon, a külföldről behozott járműveknél tízből kilencnek tekerték vissza a kilométer-számlálóját – ezt a merész arányt mondta az M1 tévécsatornán Szilasi János, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz) elnökségi tagja.

Szerinte a belföldön gazdát cserélő autóknak a felében van hamis adat – ugyanakkor az MTI hírében nem szerepel, hogy mire alapozta ezeket a számokat.

Szilasi közölte: a szervizek fel vannak készülve a manipuláció kiszűrésére, illetve a műszaki vizsgáztatáson rögzítik a kilométeróra állását, ebből is lehet következtetni a visszatekerésre.

A Gémosz-vezető tanácsa, amit valóban érdemes megfogadni: vásárlás előtt célszerű a kiválasztott autót elvinni márkaszervizbe, és ott ellenőriztetni, átvizsgáltatni.

A kilométeróra visszatekerése bűncselekmény, egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Ugynakkor ahogy ebben a cikkünkben írjuk, szinte senkit nem kapnak el a rendőrök. Írásunkban egy szőke, negyvenes nő trükkjét mutatjuk be fotókkal.