Kis módosításokkal nem lehet forradalmi változást elérni: ahhoz hatalmas ugrásokra van szükség. Ezt az elvet követte a Volvo, amikor megalkotta sikeres szabadidőjárműve, az XC90 második generációját. Így jött létre az a típus, amely formatervében, szerkezetében, biztonságában és hajtásláncaiban nem csak a Volvo, hanem az egész autóipar elé állít vadonatúj mércét.

Minden ízében skandináv

 

Amikor a formatervezők elkezdték kialakítani a leendő XC90 stíluselemeit, egyetlen téren kötötték meg csupán saját kezüket: olyan autót kívántak létrehozni, amelynek minden porcikája a skandináv értékrendet sugározza. Az autó bizonyos pontjain egyértelműek az utalások – az északi viharisten, Thor kalapácsát mintázó fényszóró-betétek, amelyeket azóta már más márkák is „felfedeztek maguknak”, vagy a sebességváltó kar, illetve az audiorendszer gombja, amelyeket egyes kivitelekhez a világhírű Orrefors üvegmanufaktúra szállított –, máshol csak a felhasznált anyagokból, a megrajzolt vonalakból, a világos, tágas terekből áradó nyugalom és biztonságérzet utal arra, hogy az ember svéd felségterületen tartózkodik.

150057_The_all_new_Volvo_XC90_interior

Skandinávia azonban nem csak az esztétikum, de az ergonómia terén is kiemelkedő tradíciókkal bír- Legyen szó a vadonatúj szerkezetű, különlegesen kényelmes ülésekről, a többszörösen díjnyertes, álló tájolású érintőképernyőről, amely a szokásos kezelőszerveket váltja ki egyetlen letisztult, logikus, ösztönösen kezelhető vezérlőfelülettel, vagy az akár 4+1 zónás (a harmadik üléssort külön kompresszorral kiszolgáló) klímaberendezésről, a Volvo XC90 szinte lesi utasainak a kívánságait.

Mindenre gondoltak

Persze a teret nem elég berendezni, meg is kell teremteni: ez pedig nem a belsőépítészek, hanem az autó alapjait megtervező mérnökök előrelátását dicséri. Amikor ugyanis megalkották a márka első moduláris padlólemezét, nem egy típusban, és főleg nem egy „autóöltőben” gondolkodtak.

149303_The_all_new_Volvo_XC90_All_Wheel_Drive

 

 

A rugalmasan átméretezhető SPA platformot ugyanis eleve úgy tervezték meg, hogy minden jelenleg használatban lévő, fejlesztés alatt álló vagy akár csak koncepcionális szinten létező hajtásláncot képes legyen befogadni, és ezzel továbbadták azt a szabad kezet, amelyet ők kaptak munkájukhoz.

A belsőégésű erőforrások vadonatúj generációja a célszerű egyszerűség skandináv elvét követi. Az eltérő lökettérfogatú és hengerszámú motorok sokasága helyett minden benzin- és dízelmotor kétliteres, négyhengeres egység, turbófeltöltővel: a Drive-E motorcsalád az autóipar legmodernebb irányvonalát képviseli.

Volvo XC90 R-Design - model year 2016

Kétszeresen igaz ez a T8 Twin Engine erőforrásra, amely egy szuverén teljesítményű benzinmotor, egy erőteljes villanymotor és egy helytakarékosan elhelyezett, nagykapacitású akkumulátorcsomag egységét használva teremti meg a szabadidőjárművek szegmensének (sőt, az egész jelenlegi autóiparnak) az egyik legkiválóbb teljesítmény / fogyasztás arányú modelljét. A 407 lóerős rendszerteljesítmény, a 640 Nm kombinált forgatónyomaték lehengerlő menettulajdonságokat szavatol: az autó 5,9 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, miközben a 40 kilométert meghaladó elektromos hatótávolságú rendszer beéri átlagosan 2,1 liter üzemanyaggal 100 kilométerenként.

Figyelmes várkastély

148216_Volvo_XC90_body_structure_without_text

A Volvónál a biztonság mindig is központi szerepet játszott, ám az XC90 ezen a téren is magasabbra emeli a lécet. Az ultranagy szakítószilárdságú acélok kiemelkedő arányú alkalmazása, az olyan, vadonatúj aktív biztonsági funkciók bevezetése, mint az útról leszaladó jármű utasait védelmező ülésszerkezet, vagy a balra nagy ívű kanyarodást szemből jövő forgalom esetén megakadályozó megelőző rendszer; illetve a már ismert és elismert vezetőtámogató rendszerek alkalmazása hosszú távon a Volvo 2020-ra előirányzott, ambiciózus célkitűzését támogatják, amely szerint új Volvo utasaként senki ne szenvedhessen halálos vagy súlyos sérülést, a jelenben pedig minden idők legbiztonságosabb szabadidőjárművévé teszi az XC90-est, amiről az Euro NCAP töréstesztjén elért kiemelkedő teljesítmény tanúskodik.

396388

Mindemellett az autó hallatlanul figyelmes is: észleli nem csak a gyalogosokat, de a kerékpárosokat, sőt, a nagy testű állatokat, és határozott fékezéssel igyekszik elkerülni a végzetes baleseteket.

Lépés a jövőbe

A Volvo XC90 a svéd márka minden műszaki és esztétikai tudásának esszenciáját testesíti meg, a legfejlettebb típus, amelyet a Volvo valaha alkotott. Ugyanakkor a vele szerzett tapasztalatok nyomán nyílik majd lehetőség még biztonságosabb, még előzékenyebb, még tisztább üzemű, és még élvezetesebben vezethető modellek kidolgozására. Az XC90 a Volvo jövőjét hozza el az ügyfeleknek már ma, és ennek nem csak ők, de a közlekedés többi résztvevői is örülhetnek. (x)

Volvo XC90 R-Design - model year 2016