Megkezdődött a kormány új útépítési stratégiájának megvalósítása, amely szerint bizonyos szakaszokon az autópályák vagy autóutak helyett R jelű gyorsutakat építenek – írja a Világgazdaság csütörtöki számában.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az újságot arról tájékoztatta, hogy a beruházások jellemzően az előkészítési fázisban tartanak, de már egy hónapja dolgoznak a 21-es út három szakaszán, zajlik a 67-es út közbeszerzési pályázata, amelynek köszönhetően Kaposvárt is bekapcsolják a gyorsforgalmi úthálózatba.

Az R76, vagyis az M7-es Balatonszentgyörgy-szakasz kivitelezési pályázatának kiírása a tervek szerint 2016 végéig megjelenhet – számol be a Világgazdaság a szaktárca tájékoztatása alapján.

Mint korábban kiderült, a 2×2 sávos, fizikai elválasztással épülő gyorsutakkal az országos hálózatba csak 2×1 sávos, rossz állapotú, balesetveszélyes főutakat váltanák ki, és hoznának létre új kategóriát.

Szakmai szereplők főként azért tiltakoztak az új kategória bevezetése miatt, mert az például megengedi felüljárók elhagyását, helyette lehetőséget ad a szintbeli kereszteződések megvalósításának, illetve leállósáv sem tartozik hozzájuk.  Ezért azt szerették volna, ha országúti besorolást kapnak ezek az utak.

A fotó illusztráció.