Az Apollo Vredestein közleménye szerint természetesnek tűnhetne, hogy júniusban már minden autón nyári gumit találunk, a valóság ezzel szemben az, hogy sokan még ilyenkor is a téli abroncsaikat használják. Ez azért balesetveszélyes, mert magas hőmérsékleten akár 15 százalékkal is megnőhet a fékút, és jelentősen romlik az autó kormányozhatósága.

Ráadásul hamarabb elkopnak az abroncsok, másrészt akár 10-15 százalékkal is megnövekedhet az üzemanyag-fogyasztás.

A nyári gumikat is megviseli ugyan a hőség, ezeket viszont kifejezetten magas hőmérsékletű használatra tervezték, így jobban bírják a kánikulát. Ettől függetlenül érdemes kerülni a hirtelen indításokat és fékezéseket, valamint nem túllépni a megengedett sebességet, mert a nagy melegben növekszik a belső nyomás, ami növeli egy esetleges külső behatás (kátyú, kő, járda, stb.) miatti defekt kockázatát.

Fokozottan figyeljünk arra, hogy az abroncsokban tartsuk a gyártók által előírt nyomást, és mindig úgynevezett hideg, vagyis normál hőmérsékleten ellenőrizzük azokat, pl. reggel, indulás után az első útba eső benzinkúton. A vakáció előtti napon érdemes begurulni egy gumishoz, ahol pár perc alatt beállítják a nyomást, ellenőrzik a gumik állapotát, beleértve a pótkereket is.

Ha autónkhoz nem adtak pótkereket, akkor ellenőrizzük, ellenőriztessük a javítókészlet állapotát, működését is. Egy hosszabb utazásnál a több utas és a csomagok extra terhelést jelentenek, így ehhez mérten kell beállítani a nyomást is. Parkolásnál igyekezzünk olyan helyre állni, ahol nincs közvetlen napfénynek kitéve az abroncs, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor időnként forduljunk úgy az autóval, hogy felváltva érje a napsütés mind a két oldalt.