A japán normától eltérő mérési rendszert alkalmazott autói üzemanyag-fogyasztásának megállapítására a Suzuki, robbant a hírbomba néhány héttel ezelőtt. A valós, közúti tesztek helyett laboratóriumban, egyes részkomponenseken elvégzett vizsgálatok alapján számították ki a modellek fogyasztását. Villámgyorsan kiderült aztán, hogy az így kapott adatok korrekciójára a hivatalos tesztek elvégézése után sem volt szükség, addigra azonban elszabadultak az indulatok.

Ennek nyomán a mai napon közleményben jelentették be, hogy távozik a vállalat vezérigazgatója, a 86 éves Osamu Suzuki, valamint Osamu Honda, a cég 66 éves ügyvezető alelnöke. Utódaikat még nem jelölték ki.

Lemondásuk június 29-vel lép hatályba, miután a részvényesek éves gyűlése jóváhagyja azt.

Osamu Honda több mint 40 éven át dolgozott a Suzukinál

Osamu Honda több mint 40 éven át dolgozott a Suzukinál

Osamu Suzuki továbbra is az igazgatótanács elnökeként segíti a Suzuki Motor Corporation munkáját. Havi fizetése júliustól hat hónapra 40 százalékkal csökken, fia, Toshihiro Suzuki (a cég elnöke) ugyanerre az időszakra fizetése 30 százalékáról mondott le. Az igazgatók 2015-ös tevékenységük után egyáltalán nem vesznek fel jutalmat, a vezető beosztású munkatársak bónuszát megfelezik.

Ami a mérési normák követését illeti, intenzívebb képzéssel, szigorúbb tesztrendszerrel, valamint a nem megfelelő tevékenységek jelentésének (besúgásának) szorgalmazásával igyekeznek elejét venni a hasonló fiaskók megismétlődésének.