Ázsia, Európa és Észak-Amerika autós szakújságírói alkotják azt a zsűrit, amely évről évre odaítéli a World Car of the Year, azaz a világ év autója díjat. A WCOTY elismerés globális, éppen ezért egyetlen piacon sem teljesen releváns, hiszen előfordulhatnak benne olyan modellek, amelyek egy-egy térségben egyáltalán nem kaphatók. Másfelől viszont ez az egyetlen olyan díj, amely az autóipar teljes egészét felöleli, és így piaci megfontolások nélkül, tisztán szakmai szempontból tudja megítélni a jelölteket. Mind minden évben, idén is egy fődíjat, valamint négy kategóriaelsőséget hirdettek. Az egyes nyertesek, valamint a dobogósok listája alább olvasható.

A világ év autója: Mazda MX-5

Igazi örömautó az év legfontosabb újdonsága 1
Igazi örömautó az év legfontosabb újdonsága 2

Igazi örömautó az év legfontosabb újdonsága

Igazi örömautó az év legfontosabb újdonsága

Igazi örömautó az év legfontosabb újdonsága 18
Igazi örömautó az év legfontosabb újdonsága 19
Igazi örömautó az év legfontosabb újdonsága 20
Igazi örömautó az év legfontosabb újdonsága 21
Igazi örömautó az év legfontosabb újdonsága 22
Igazi örömautó az év legfontosabb újdonsága 23
Igazi örömautó az év legfontosabb újdonsága 24
Igazi örömautó az év legfontosabb újdonsága 25
Igazi örömautó az év legfontosabb újdonsága 26
Igazi örömautó az év legfontosabb újdonsága 27
Igazi örömautó az év legfontosabb újdonsága 28
Igazi örömautó az év legfontosabb újdonsága 29
Igazi örömautó az év legfontosabb újdonsága 30
Igazi örömautó az év legfontosabb újdonsága 31
Igazi örömautó az év legfontosabb újdonsága 32
Fotó megosztása:
Az Audi A4 és a Mercedes GLC szabadidőjármű ellenében nyert a Mazda sportautója, amely azóta keménytetős fastback kivitelben is megjelent. Utóbbi akár az a világ év legszebb autója címre is eséllyel pályázhatott volna, ám mivel a szavazás idején még nem volt elérhető, a zsűri beérte a vászontetős MX-5-tel, amely így két díjat is magáénak tudhatott. A legszebbek versenyében a Jaguar XE és a Mazda CX-3 kerültek még a dobogóra.

A világ év luxusautója: BMW 7

A világ év luxusautója

A világ év luxusautója

A bajorok prémiumóriása két szabadidőjármű: az Audi Q7 és a Volvo XC90 ellenében bizonyult az év legfontosabb luxusújdonságának. A dobogósok személye jól mutatja, hogy leáldozóban a hagyományos limuzinsablon, a SUV-ok minden kategóriát meghódítanak.

A világ év sportautója: Audi R8

A világ év sportautója

A világ év sportautója

Az azóta Spyder kivitelben is bemutatott Audi jól sáfárkodott a Lamborghini Huracánnal közös műszaki alapjaival, a szívómotoros, összkerékhajtású kupé a Honda Civic Type R-t és a Mercedes AMG C 63 Coupét megelőzve nyerte a közúti testépítő-bajnokságot.

A világ év zöld autója: Toyota Mirai

A világ év zöld autója

A világ év zöld autója

Lehetett-e egy percig is kétséges a világ első, szabadon megvásárolható (nem csak lízingelhető), hidrogén üzemanyagcellás személyautójának győzelme? Mögötte a második generációs Chevrolet Volt, valamint házon belüli konkurense, a szimpla hibrid hajtáslánccal értékelt, negyedik generációs Toyota Prius végzett.