1. Stoptábla. Rengetegen vannak kis hazánkban, akinek ez a tábla annyit jelent, hogy lassítsunk le, majd óvatosan, mint a prédát becserkésző csörgőkígyó, araszoljunk addig, míg megszűnik a keresztirányú forgalom, akkor aztán nagy gáz, és át a kereszteződésen. Vagy jól belátható, stoptáblás kereszteződésnél olyan is előfordul, hogy szinte gázelvétel nélkül hajtanak át egyesek. Na, őket el kell hogy szomorítsuk, ez a tábla azt jelenti, hogy meg kell állni! És az “elsőbbségadás kötelező” sem mackósajt…

sáv

2. Kanyarodó főútvonal kiegészítő tábla. Értelmezése nem egyszerű, ki kell találni, mi éppen hol haladunk, és ha a vastagabbra szavazunk, legyőzni a kényszeres indexelés ösztönét. Persze a biztonság kedvéért általában mindenki megáll, és mindenki indexel, de jobb is, mint magabiztosan berobbanni a mellékútról abban a hitben, hogy nekünk van elsőbbségünk.

14_17

3. Kapaszkodósáv. Nem, ez a sáv nem azért van, hogy innen előzzük meg a nálunk lassabban haladó járműveket, és nem is dísznek húzták ki ezt az aszfaltcsíkot. Ha tényleg nem bírsz felmenni megfelelő sebességgel az emelkedőn, akkor addig válts sávot jobbra, amíg már nincs tovább.

kék

4. Nem, ez nem vicc, tényleg van ilyen. Lakó-pihenő övezetben nem mehetünk gyorsabban 20 km/óránál. Hólánccal 50 a limit. Nem fúvott gumis kerekekkel 20 km/h a max., de lánctalpas járművel csak 15-tel csapathatunk. “Vigyázat, átkelő gyerekek az úttesten”-tábla után, ha van kiegészítő távolságtartam-tábla alatta, 30 km/h az engedélyezett legnagyobb sebesség. Vasúti átjáróban a MINIMUM megengedett sebesség 5 km/h.

maxresdefault

5. Bringával jársz? Jobb, ha tudod, hogy elég sok sebességkorlátozás vonatkozik rád is. Lakott területen: 40 km/óra. Lakott területen kívül, ha a kerékpárt hajtó kerékpáros fejvédő sisakot visel és utast nem szállít: 50 km/óra. Lakott területen kívül, ha a kerékpárt hajtó kerékpáros fejvédő sisakot nem visel: 40 km/óra. A kerékpárúton: 30 km/óra. Gyalog- és kerékpárúton: 20 km/óra. Járdán (ha az úttest nem alkalmas biciklizésre): 10 km/óra

reszeg_biciklis

6. És azt tudtad, hogy kerékpárral tilos kutyát sétáltatni? Igen, akkor is, ha részeg vagy és a kutya azt a célt szolgálná, hogy segítsen az előrehaladásban. Ja, és alkoholtól befolyásolt állapotban inkább gyalog se sétáltass kutyát.

Ez a klasszikus pedig ide kívánkozik: