Nedves úton szoktak leszerepelni az olcsó téli gumiabroncsok, pedig ez a legfontosabb

Nedves úton szoktak leszerepelni az olcsó téli gumiabroncsok, pedig ez a legfontosabb

Idények tekintetében a nyári gumiabroncsok forgalma 2,7%-kal, a téli gumiabroncsoké pedig 0,2%-kal nőtt. Éves visszatekintésben elmondható, hogy a közel 2,4 milliós darabszámmal a piac a gyártói eladások tekintetében rekord évet zárt, az elmúlt hét év tekintetében.
Nem kell a prémium?
A piaci visszajelzések alapján a kereskedők értékesítésének bővülése a nyári gumiabroncsok esetében meghaladta a gyártók eladásainak növekedését. A legolcsóbb termékek (Budget) kategóriája 10%-kal, a középkategóriás márkák (Quality) 6,5%-kal bővültek, ugyanakkor a prémiumkategória 7,2%-os csökkenéssel zárta az évet. Végeredményként a gumiabroncsgyártók forgalma 2,7 százalékkal bővült a nyári abroncsok terén.

Ha a forgalmat szegmensek alapján vizsgáljuk, akkor kijelenthető, hogy a kishaszonjármű-gumiabroncsok értékesítése jelentősen, mintegy 3,7%-kal növekedett. A személyabroncsokból is 3%-kal többet vásároltak a kereskedők, a 4×4-es abroncsok értékesítése pedig megegyezik a 2014-es év eredményeivel – jegyezte meg Rábai Dániel, a Continental Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója.

 
Betett a kereskedőknek az enyhe tél
Téli abroncsok tekintetében a gyártók értékesítése az alsó Budget-kategóriában 10,7%-kal, a közép Quality-kategóriában 8,9%-kal bővült, ellenben a felső Premium-kategóriában 18%-os csökkenés volt tapasztalható. Ezek alapján összességében megállapítható, hogy a gyártók forgalma 0,2%-kal nőtt.

A teljes gyártói piacot vizsgálva a nyári gumiabroncsokhoz hasonlóan a téli kishaszonjármű-abroncsokból is nagyobb mennyiség (2014-hez képest 4,2%-os növekedés) kelt el, és a téli 4×4-es abroncsok eladása egészen elképesztő mértékben, mintegy 38%-kal bővült. Ellenben a személyabroncsok tekintetében a gyártók 2,1%-os csökkenést tapasztaltak.

A téli szezon az enyhe ősz ellenére jól indult, de a decemberi, az évszakhoz képest szokatlanul enyhe időjárás miatt néhány kereskedő az előző évihez képest magasabb készlettel zárta az évet. Ezeknél a viszonteladóknál a raktáron lévő abroncsok mennyisége már csak igen kemény tél esetén csökkenhet átlagos szintre február végéig – magyarázta a Continental Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója.