20:00
A havazás, illetve balesetek, műszaki mentések miatt jelentősen lelassult a közlekedés a fővárosban, valamennyi főközlekedési úton torlódás alakult ki – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfő este az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint Óbudán több mellékút is eljegesedett a Kolosy tér és a Kiscelli Múzeum környékén, emiatt a 65-ös, a 65A és a 165-ös busz nem közlekedik.
    
Baleset nehezíti az előrejutást a Szilágyi Erzsébet fasorban a Széll Kálmán térnél, továbbá az Apor Vilmos téren, valamint a Kőbányai úton a Könyves Kálmán körúti csomópontban. 
A BKK közlése szerint késik több közösségi közlekedési járat, és lassú a haladás a hidakhoz vezető utakon, a főbb csomópontokban.

18:45
A Keleti pályaudvaron és Monoron váltóállítási problémák lassítják a vonatközlekedést, a Nyugati pályaudvaron és Pécel állomáson a váltókat helyreállították, de a havazás továbbra is nehezíti a vonatforgalmat. A monori és a sülysápi elővárosi vonatok nem közlekednek, utazásra a ceglédi és a szolnoki zónázó vonatok vehetők igénybe.
    
A Keleti pályaudvaron a nap folyamán már nem közlekednek a gödöllői és a nagykátai helyi járatok, helyettük a hatvani, illetve szolnoki személyvonatok vehetők igénybe. A fejpályaudvar váltóhibái miatt a hegyeshalmi, valamint a Győrön át Szombathelyre közlekedő vonatok 50-80 perces késéssel közlekednek.
    
A havazás és a műszaki problémák miatt a Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Újszász-Szolnok, illetve a Budapest-Hatvan vonalon 40-80 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk az arra utazóknak.
    
A Budapest-Esztergom vasútvonalon az autóbuszbérleteket a MÁV-Start Zrt. hétfőn elfogadja a 10-es főúton kialakult közlekedési nehézségek miatt.

18:35

Több kamion is elakadt Tatabánya és Tarján között a 1119-es számú úton 2016. január 4-én a délutáni órákban az intenzív havazás miatt. Az Esztergom felé haladó tehergépjárművek a csúszóssá vált úttesten nem tudnak felkapaszkodni az emelkedőkön. A műszaki mentés ideje alatt torlódás várható, emiatt lelassult a forgalom az érintett útszakaszon

Korábban:
Az országban több helyen okozott fennakadást a téliesre fordult időjárás holott időjósaink durván egy héttel ezelőtt, szinte napra pontosan belőtték hol várható havazás, az utak mégis ország szerte lefagytak és hóval borítottak. Megint fel voltunk készülve, reméljük azért SMS-t nem kapunk…

Több baleset is történt az utakon, a rendőrség és a katasztrófavédelem is fokozott figyelmet kér a közlekedőktől. A meteorológiai szolgálat további havazásra és hófúvásra figyelmeztet.
    
Az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn ismét felhívta a figyelmet a téliesre fordult időjárás veszélyeire. Közleményükben kifejtették: a sűrű hóesés és az azzal együtt járó romló látási viszonyok fokozott óvatosságot követelnek meg a közlekedőktől. Kiemelték továbbá, hogy mivel a közlekedők hosszabb menetidőre, lassabb haladási sebességre számíthatnak, ajánlott teletankolt járművel útnak indulni, illetve azt tanácsolták, hogy takarót, melegebb ruhadarabot, meleg italt, élelmiszert, és ha szükséges, akkor gyógyszert vigyenek magukkal.
 
Ismét nem készültünk fel a hóra? Országos összefoglaló 1
Több megyei rendőrkapitányság külön is felhívta a figyelmet a veszélyessé vált utakra. Az autósoktól azt kérték, fokozottan figyeljenek a havas, jeges, csúszós utakon. Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az M1 aktuális csatornának nyilatkozva kiemelte, hogy a jeges tavak továbbra is veszélyesek, és csak a kijelölt helyeken szabad korcsolyázni. Közölte: nemcsak az emberekre, hanem a háziállatokra is jobban kell figyelni. Felidézte, korábban előfordult, hogy egy kutya alatt szakadt be a jég.
    
  • A Fővárosi Közterület-fenntartónál (FKF) reggel hat órakor életbe lépett a legmagasabb készültségi fokozat, így Budapesten már több mint nyolcvan géppel folyamatosan végzik a hó eltakarítását és az utak síkosságmentesítését. Az FKF hétfő éjszakára hómunkások felvételét is meghirdette.
    
  • Pest megyében, a 10-es főút Pilisvörösvár és Piliscsaba közötti szakaszán a megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint kora délután több kamion akadt el az intenzív havazás miatt csúszóssá vált utakon. 
    
  • Komárom-Esztergom megyében több baleset is történt az M1-es autópályán, ezek átmenetileg Győr és Budapest felé torlódást okoztak.
    
  • Veszprém megyében három kamion akadt el a télies útviszonyok miatt a Bakonyban, a 82-es úton Bakonyszentkirálynál hétfő délután.
    
  • Nógrád megyében is kamionok akadtak el. A megyei rendőr-főkapitányság közlése szerint a 2-es főúton, Szendehely kül- és belterületén a forgalom rendőri irányítás mellett halad a Budapest felé vezető sávban.
    
  • Zala megyében délelőtt felborult gépkocsik miatt több útlezárás is volt érvényben: Szentgyörgyvár közelében a 76-os utat teljes szélességben lezárták, a 71-es úton, Keszthelynél pedig félpályás lezárást vezettek be. A kamionok nehezen tudtak felkapaszkodni az emelkedőkön, így a 86-os úton, Zalalövő térségében és a 75-ös úton, a baki tetőn jelentősen lelassult a forgalom. Délutánra viszont a megyében a legtöbb helyen elállt a havazás, jelenleg valamennyi út járható.
    
  • Baranya, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok és Somogy megyében is több közúti baleset történt a havazással összefüggésben. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság hétfő délután arról is tájékoztatott, hogy a havazás miatt a horvátok lezárták a barcsi közúti határátkelőt a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek számára.
    
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megyében számos településén is intenzíven esik a hó, de az eddig leesett mintegy 2-3 centiméternyi hóréteg nem okoz fennakadást a közlekedésben. A Bükkben sem esett még annyi hó, hogy síelni lehetne.
    
A Mávinform tájékoztatása szerint a havazás miatt a vasúti közlekedésben is vannak fennakadások, általában váltóhibák okoznak késéseket. A Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Újszász-Szolnok, illetve a Budapest-Hatvan vonalon 40-80 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk az arra utazóknak.
   
A Liszt Ferenc-repülőtéren a havazás miatt nem alakultak ki késések, minden járat le tudott szállni és el tudott indulni. Hardy Mihály, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport szóvivője az MTI-nek azt mondta, húsz géppel folyamatosan takarítják a futópályákat, gurulóutakat és előtereket. Hozzátette, hogy a gépek jégtelenítése miatt az indulásban előfordulhatnak kisebb késések.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint nyolc nyugati megyében – Vas megyét kivéve – jelenleg is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a havazás, illetve hófúvás miatt. A hófúvás veszélye miatt északon több járásra elsőfokú riasztást is kiadtak. Az érintett területeken a következő órákban arra is készülni kell, hogy az erős szél hótorlaszokat emelhet.
    
A meteorológiai szolgálat adatai szerint országszerte egyre több helyen van már egybefüggő – néhol több centiméteres – hóréteg. A legnagyobb mennyiséget mostanáig Pécs Pogány mérőállomásán mérték, ott 7 centiméteres hóréteget rögzítettek. 
    
Figyelmeztető előrejelzésük szerint a havazás hétfőn a nap második felében a Dunától keletre eső területekre is átterjed. A hó mennyisége általában 5 centiméter körül várható. Az ország délnyugati részén hullhat ennél több hó. A délnyugati határ közelében és a Mecsek térségében akár a 10 centimétert is elérheti a friss hó mennyisége. Az előrejelzés szerint a hőmérséklet késő este mínusz 4 és mínusz 11 Celsius-fok között alakul.