“Nehéz évünk volt sok problémával” – utalt Etienne Lavigne, a tereprali-viadal versenyigazgatója arra, hogy menet közben módosítani kellett az útvonalat, miután a várható rossz időjárás és árvizek miatt márciusban Chile, augusztusban pedig Peru is visszalépett a rendezéstől.
   


“Most azonban azt mondhatom, hogy jól felkészültünk, és színvonalas versenyt ígérhetek fantasztikus pilótákkal. Minden lesz, ami tipikus Dakar: hőség, hideg, eső, hó, homok és szél” – tette hozzá Etienne Lavigne.
 
A Dakar-ralin 60 ország 556 versenyzője vesz részt, ez rekord. Először indulnak olyan világhírű ralisok, mint a francia Sébastien Loeb és a finn Mikko Hirvonen. Persze nem hiányoznak olyan versenyzők sem, mint Stéphane Peterhansel vagy Carlos Sainz, Nasser Al-Attiyah vagy Marc Coma  sem.

Az indulóknak 9300 kilométert kell megtenniük, túlnyomó részt Argentínában – egy etap lesz Bolíviában -, a gyorsasági szakaszok 4700-4800 kilométert tesznek ki, de a motorosok, quadosok, kamionosok és az autósok útvonala némileg eltér. A cél Rosario városában lesz január 16-án.
   
A Dakar-ralit először 2009-ben rendezték meg Dél-Amerikában, azaz most nyolcadszor lesz ez a kontinens a helyszín.

Az esélyesek 2016-ban: