Kiderült, milyen autókkal járnak a magyar diplomaták 1

Pont ötször annyi gyorshajtás jut egy diplomatára, mint az átlagautósra. Az átlagautóst megbüntetik, a diplomatát nem.

Több mint kétmilliárd-hétszáztízmillió forint értékben vett autókat a külföldön szolgálatot teljesítő diplomatáknak a magyar állam – derült ki Szijjártó Péter decemberben jegyzett, Mesterházy Attilának (MSZP) adott írásbeli válaszából. A külgazdasági és külügyminiszter által megadott adatsorban még 1999-es állományba vételek is szerepelnek – írta a Magyar Nemzet.

Kiderült, 109 állomáshelyen összesen 393 személygépkocsit tart fenn az állam. A legértékesebb gépjárművek a pakisztáni képviseleten vannak: Iszlámábádban 2008-ban szereztek be két páncélozott Toyota Land Cruiser terepjárót, darabonként huszonötmillió forintos áron. Ebből a típusból egyébként 2015-ben további két darabot vettek 19 millió forint értékben, ezeket Erbilben használják. A tájékoztatás szerint az iraki Kurdisztán fővárosában emellett még egy Land Cruisert bérelnek is, havi kétezer dollárért.

A magyar diplomaták kedvenc típusa azonban kétségkívül a Mercedes. A listán a német autógyár fordul elő a legsűrűbben, ezek közül is a legértékesebb darabot a madridi magyar nagykövetség használja. Az uniós ügyekért felelős államtitkári posztjáról leváltott Győri Enikő nagyköveti állásában egy közel tizennégymillió forintos bekerülési értéken jegyzett, 2010-es évjáratú E osztályos Mercedesszel vigasztalódhat. Hasonló árkategóriás Mercedest használnak a kormány Bécsben és Londonban szolgáló diplomatái is, s ilyen a berlini nagykövetség legértékesebb autója is.

A tízmillió forint feletti bekerülési összeggel jelölt autók listáján a Mercedesek mellett felbukkannak még klasszikus luxusdarabok is. Még 2006-ban szintén Berlin kapott egy A6-os Audit tizenegy és fél millió forintért, de szemrevaló az ottawai képviselet 2012-ben vásárolt 528-as BMW-je is – ennek bekerülési értéke tizenegymillió-háromszázkilencvenhatezer forint volt.

A Szijjártó Péter által közölt listán vannak szokatlan típusok. A moszkvai kirendeltség például kamiont tart fent, a 2002-ben beszerzett Mercedes Atego tizenhétmillió forintba került. A delegációk szállítására szolgáló kisbuszok, egyterű gépjárművek között is találni értékes darabokat, ilyen a tavaly óta Bejrútban üzembe helyezett, tizenhatmilliós Land Rover, de bizonyára feltűnést kelt Kárpátalján az ungvári konzulátus tizenhárom és fél millió forintos Grand Cherokee dzsipje is. Orbán Viktor kedvenc Volkswagenjeivel is találkozni a listán, utóbbiak között a legértékesebb a 2011-től Prágában használt Volkswagen Caravelle. Ennek bekerülési értéke tizenegymillió-hatszázezer forint volt. Az Egyesült Államok képviseletein népszerűek a Cadillac típusú amerikai autók, Washingtonban pedig szolgálatban áll egy több mint nyolcmillió forint értékű GMC Acadia.

A listáról kiderül, hogy diplomatáink szeretik a sportosabb darabokat is. A magyar külügy vatikáni kirendeltségén például egy E osztályos Mercedes, illetve egy Volkswagen mellett egy Mazda 6-ost is használnak. A Vatikán falain túl, a római kirendeltség munkatársai pedig a helyi piacról válogattak, ők egyebek között egy Alfa Romeo 159-et élvezhetnek.

A lista szerint a magyar külképviseletek havonta több tíz millió forint közpénzt költenek autóbérlésre is. Az ellenzéki képviselő szerint a kirendeltségek több gépjárműve sok kilométert futott autóból áll, a megugrott bérleti költségeket azonban ez nem feltétlenül indokolja. Az autóbérlésekről ráadásul a nagykövetségek, konzulátusok saját hatáskörben döntenek, vagyis a legtöbb helyi beszállító nem esik át központi közbeszerzésen.