Nem találtak engedély nélkül forgalmazott, veszélyes vagy rossz minőségű gyerekülést a hatóságok szakemberei az országos ellenőrzési akció során.
A tájékoztatás szerint július 6. és 10. között 120 üzletben 1208 gyermekülést ellenőriztek, 154 terméknél találtak kifogásolnivalót, többnyire a mellékelt tájékoztató nem volt megfelelő. A hatóságok arra hívják fel a figyelmet, hogy a vonatkozó előírás szerint a biztonsági gyermekülést olyan magyar nyelvű útmutatóval kell ellátni, amely részletesen bemutatja, hogyan kell az ülést beszerelni.
Fontos szabály az is, hogy a gyerekülésre vonatkozó vásárlási információkat jól láthatóan, az értékesítés helyén úgy kell megadni, hogy azok a termék kicsomagolása nélkül is láthatóak legyenek.
A legtöbb tájékoztatási kifogás a menetiránynak háttal rögzíthető üléseknél merült fel, az ilyen üléseken figyelmeztető címkét kell elhelyezni arról, hogy légzsákkal felszerelt első ülésre nem lehet a gyermekülést tenni.
    
A közlekedési hatóság a gyerekülések mellett a fékproblémák elkerülésére, ezek kiszűrésére is koncentrált. Az ötezernél is több megállított és megvizsgált jármű közül 1068 esetben szóbeli figyelmeztetéssel éltek az ellenőrök, 729-ről állapították meg, hogy műszaki állapota nem megfelelő.
MTI