Önjáró taxiktól lehetne tisztább a levegő 2
Az elektromos meghajtású, önjáró járművekből álló flották elméletben képesek lennének csökkenteni a személyszállításból származó károsanyag-kibocsátás mértékét, például a jelenleginél hatékonyabb útvonaltervezéssel – vélik a kaliforniai Lawrence Berkeley National Laboratory kutatói a Nature Climate Change lapban megjelentetett tanulmányukban.
A tudósok írásukban azt igyekeztek modellezni, hogy milyen hatást gyakorolna az ilyen típusú járművek tömeges megjelenése az üvegházhatású gázkibocsátás mértékére az Egyesült Államokban. Eredményeiket 2014-es adatokra és 2030-ra vonatkozó előrejelzésekre alapozták.
A kutatók becslése szerint az önjáró elektromos meghajtású taxikra történő átállás járművenként 87-94 százalékos károsanyagkibocsátás-csökkenéssel járna a hagyományos, ember által vezetett autókhoz képest. Úgy vélik, hogy a hibrid meghajtású autókhoz képest is 63-82 százalékkal lehetne csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét.
Jeffery Greenblatt, a tanulmány egyik írója szerint a kedvező eredmény többek között a kisebb járműméretekből, valamint a villamosenergia-termeléssel járó károsanyag-kibocsátás jövőbeli csökkenéséből fakadna.