Az eredeti Alpine A 110 Berlinetta az európai sportautóépítés egyik ikonikus, feledhetetlen darabja. Nem hibáztatható hát a Renault, hogy ennek a harmonikus eredetinek a mintájára alkotta meg tanulmányautóját, immár a másodikat, hiszen az Alpine Celebration a három évvel ezelőtti A110-50 koncepció szellemi utódja.

A hetvenes évek hangulatát idéző keréktárcsák, a csupa ív, lendületes vonalvezetés, a kék-narancs festés és persze az elmaradhatatlan fényszóró-konfiguráció valóban erősen retrós hatást ébreszt. Hogy mégsem holmi divatjószágról van szó, arra a narancssárga nyergekkel szerelt, hatalmas fékek, a rögzített hátsó légterelő és a masszív diffúzor utalnak.

Megmaradt a középmotoros, hátsókerék-hajtású kiépítés, ám hogy milyen erőforrást helyeztek el az ülések mögötti üregben, arról nem tájékoztat a gyár – a Renault RS motorjai jöhetnek szóba, a Clio 1,6-osa, vagy inkább a Mégane kétliterese, bár a duplakuplungos váltó nem igazán illik a tanulmány puritán stílusához.

A Celebration a közelgő sorozatgyártású modell közvetlen előfutárának tekinthető; a mindössze 1,1 tonnásra becsült autó valamikor jövőre lép majd színre.