A Mosolygó, ahogy alkotói elnevezték Anglia egyik kedvenc hullámvasútját, nem a nyúlszívűeknek való: tizennégy kanyaron át tekereg a pálya, a teljes magasságkülönbség 30 méter, a kocsik legnagyobb sebessége meghaladja a 80 km/órát, ráadásul optikai csalódások és vakító fények teszik még szédítőbbé az élményt. Így néz ki egy kör, amikor minden rendben megy:

Tegnap azonban egészen más okuk volt a sikoltozásra a közép-angliai Staffordshire megyében található Alton Towers vidámpark látogatóinak: a hullámvasút kezelői ugyanis a pályán felejtettek egy üres szerelvényt, aminek teljes sebességgel nekirohant egy másik, tizenhat utast szállító vonat.

A tizenhat tinédzserből négyen – két fiú és két lány – rendkívül súlyos lábsérülést szenvedtek, egyikük lábát a legfrissebb hírek szerint amputálni kellett. A többiek sem úszták meg az ütközést, sokan elájultak, a mentők vérző fejsérüléseket láttak el.  A szemtanúk szerint olyan volt a helyszín, mintha egy tömeges autóbaleset történt volna, minden csupa vér volt, káosz és sikoltozás töltötte meg a levegőt.

A sérültek nyolc méter magasan ragadtak fenn a pályán, mielőtt lehozták volna őket, külön állványt kellett építenie a mentőcsapatnak.

Az üres szerelvény úgy maradhatott a pályán, hogy egy korábbi meghibásodás után azzal tesztelték a rendszer üzemképességét. A park üzemeltetői már vizsgálják az esetet.

Bármilyen népszerű, nem mentes a hibáktól a Mosolygó: alig két hónappal azután, hogy 2013 nyarán megnyitották, kiesett egy csavar a szerkezetből; ekkor 48 ember reked fenn a pályán, míg nem sokkal később menet közben összetört a szerelvény néhány kereke.