Némedi Gábor, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) gépjárműbűnözés elleni koordinátora szerint az ORFK gépjárműlopások felderítését szolgáló új koncepciójának köszönhetően eddig országosan több mint 200 járművet foglaltak le, jelenleg folyik a járművek szakértői vizsgálata, és amelyek esetében az eredeti – jogos – tulajdonost megállapították, azokat folyamatos szolgáltatják vissza.

Az ORFK 2014 áprilisában kezdte el egy új koncepció alapján a Magyarországon elkövetett gépjárműlopások felderítését. Nem a tolvajokat kívánják tetten érni, hanem a közös hátteret, a legalizálóhelyeket szeretnék feltárni, az orgazdákat, a járművek egyedi azonosítóinak meghamisítóit akarják elfogni és büntetőeljárás alá vonni, majd rajtuk keresztül eljutni a tolvajokhoz.

Eddig több mint kétszáz gépjárművet foglaltak le az országban, szinte minden megyére kiterjedően. Pest megyében jelenleg négy jelentős büntetőeljárás van folyamatban tizenhárom gyanúsítottal szemben, illetve több száz autót foglaltak le, más szervekkel együtt.

A rendőrség törekszik arra, hogy a jogszerű tulajdonos személyének megállapítása után minél hamarabb visszaszolgáltassa az autókat, a szerdai nyilvános átadást megelőzően 11 autót már visszaadtak. A Pest megyei rendőrség munkatársa szerint a bevezetett új koncepciónak köszönhetően jelentős eredmények érzékelhetők: míg korábban a megyében naponta 4-10 autót tulajdonítottak el, az akciók elindítása óta ez a szám 0 és 1 közé esett vissza.