Jön a vonat, fussanak! – üvöltötte utasainak az az atlantai (Georgia állam, USA) buszsofőr, aki múlt szerdán a síneken ragadt járművével. A patthelyzetből már nem volt menekvés, így a vezető kinyitotta az ajtókat, az utasok pedig fejvesztve menekültek. Egy pillanattal később a szerelvény elkapta a busz sínekre lógó farát: szerencsére nem maga alá gyűrte, hanem kipenderítette az útjából a hosszú járművet. A körbe forduló busz orra is érintkezett az elhaladó tehervonattal, amely kitépte helyéről a szélvédőoszlopot.

A félelmetes balesetnek hat sérültje volt, köztük a vezető. Egy utast az ütközés ereje a hátsó ajtón keresztül hajított ki a buszból, egy másikat pedig a megpördülő busz sodort el. Azóta öt embert már kiengedtek a kórházból, egy nyugdíjas utas állapota továbbra is válságos.

A vezető, akár egy büszke hajóskapitány, mindvégig a volánnál maradt, bár az ütközés ereje kirepítette őt az üléséből. A hat éve szolgálatot teljesítő buszvezetőt a vizsgálat idejére felfüggesztette a közlekedési vállalat, amely időközben nyilvánosságra hozta a fedélzeti fekete dobozban tárolt videofelvételeket.

Az alábbi videón több kameraállásból is látható a becsapódás pillanata; a hangminőség rendkívül rossz, de a kiabálás, a dudálás és a roncsolódó fém hangja áttör a recsegésen.

A balesetet az esetleges emberi mulasztás mellett a kereszteződés szerencsétlen kialakítása okozta: közvetlenül utána közlekedési lámpa működik, így a busz előtt feltorlódott a kocsisor. A vezető hiába dudált, nem adtak neki utat. A hatóságok azt is vizsgálják, hogy a kereszteződés átalakításával a jövőben elkerülhetőek volnának-e a hasonló balesetek.

10 dolog, amit mindig tudni akartál a Weltautóról, de sosem merted megkérdezni.