A szlovák találmány egy légi bemutató közben zuhant le pénteken a nyitrai reptéren, nem megerősített információk szerint valószínűleg légörvénybe került. Az Aeromobil pilótáját csupán az ejtőernyő mentette meg, így a megközelítőleg 300 méteres magasságból súlyosabb fejsérülések nélkül ért földet.
Lezuhant a repülő autó, ami Szlovákiában készül 1
A reptéren tíz tűzoltó négy tűzoltókocsival igyekezett eloltani a jármű roncsait. Az Aeromobil vezetőjét azonnal kórházba szállították. A repülő autó megálmodója Štefan Klein, aki a találmányán már csaknem 25 éve dolgozott.
Klein találmánya épp a sorozatgyártás küszöbén áll, már engedélyt is kapott, szóval ez a baleset a legrosszabbkor történt. Az AeroMobilt elsősorban az észak-amerikai piacra szánják, az ára egy szupersportkocsi szintjén mozoghat.
A mindössze 450 kilogrammos, szénszálas karosszériaelemek felhasználásával acélvázra épített gép hat méter hosszú, szélessége nyílt szárnyakkal nyolc, összezárt szárnyakkal két és negyed méter. 
A repülő autót egy ezerkétszáz köbcentiméteres, száz lóerős motor hajtja, közúton legfeljebb 160, a levegőben pedig 200 km/h-s sebességgel. A hibrid felhasználás korlátait tekintetbe véve a repülő autó fogyasztása is meglehetősen barátinak tűnik, gépkocsiként használva 8 liter száz kilométerenként, repülőgépként pedig beéri 15 liter ólommentes autóbenzinnel óránként.
Lezuhant a repülő autó, ami Szlovákiában készül 2
A fejlesztő elsődlegesen a kevésbé kiépített infrastruktúrával rendelkező piacokra szánja a repülő autót, amely egyenetlen terepen, alig kétszáz méteres pályán képes felszállni. Egy tankolással hétszáz kilométert tud megtenni, a leszálláshoz ötvenméteres pálya is elég.
Forrás: parameter.sk