Már évekkel ezelőtt fel kellett volna számolni azt a vasúti kereszteződést, ahol a 49 éves Ellen Brody februárban életét vesztette, állítja az áldozat családja abban a keresetben, amelyet a napokban adtak be a vonalat üzemeltető vasúttársaság ellen.
Ügyvédjük szerint csak idő kérdése volt ugyanis, mikor következik be egy olyan tragédia, amelyben Brody három gyereke elveszítette édesanyját. A New York állambeli Valhalla város közelében kialakított vasúti kereszteződés egy meredek lejtő alján található, a figyelmeztető jelzések nem láthatók elég korán.
A baleset napján az asszony munkahelyéről igyekezett hazafelé, amikor a rosszul jelölt kereszteződésben az előzmények nélkül leereszkedő sorompó nekiütközött autójának. A nő kiszállt, hogy megnézze a sérülést, majd előrébb gurult autójával, egyenesen a sínekre, a közeledő szerelvény elé. 
A vonat vezetője látta a sorompók között rekedt autót, azonnal lassított, ám már későn. Az ütközésről kigyulladt autót mintegy 200 méteren át tolta tűzgolyóként maga előtt a motorkocsi. A keletkezett tűzben a jármű vezetőjén kívül a vonat öt utasa is elhunyt. 
Egy szemtanú, aki a nő autója mögött állt meg a kereszteződésnél, arról számolt be, hogy először fogalma sem volt arról, miért állt meg a nő; ő maga nem is látta a kereszteződést.
A keresetben, amelyet a vasúti társaság, valamint a megyei és városi vezetés ellen adtak be, megemlítik, hogy 2009-ben már elkülönítették a vasúti átkelő felújításához szükséges forrásokat, ám az átépítést azóta sem kezdték meg.